CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Zülfü Livaneli adına yapılan sanat merkezinin temel atma törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, “Sanatçılardan en çok darbeciler şikayet eder, onları hapse atarlar, yazı yazmasına, resim yapmasına, film yapmasına, roman yazmasına, şiir yazmasına engel olurlar” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen Zülfü Livaneli Sanat Merkezi temel atma törenine katıldı. Törene CHP liderinin yanı sıra sanatçı Zülfü Livaneli, Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen ve film yönetmeni Nebil Özgentürk de katıldı. Törende konuşma yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Sanatın ve sanatçının ayrı bir ruhu var ve onun tek istediği şey özgürlüktür. Hani Gazi Mustafa Kemel’in değdi meşhur bir söz var ’özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diye, aslında özgürlük ve bağımsızlık bir sanatçının kaderidir aynı zamanda. Özgür ortamda yazan bir yazar, özgürce düşünür. Bu nedenledir ki sanatçılardan en çok darbeciler şikayet eder, onları hapse atarlar, yazı yazmasına, resim yapmasına, film yapmasına, roman yazmasına, şiir yazmasına engel olurlar. Ama nehrin bir akışı vardır, ne kadar set kurarlarsa kursunlar, sanatçılar gücünü her zaman her yerde ortaya koyarlar.“
“Güzel bir kültür merkezi olacak”
Zülfü Livaneli Kültür Merkezinde birçok sanatçı, yazar ve düşürün gelip konferans vereceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sanatçı sürekli yaşayan bir kişidir. O sadece yaşamı boyunca yaşayan biri değildir. Eğer biz çağlar ötesinden Yunus Emre’yi hala bugün söylüyorsak, hala okuyorsak, Şeyh Bedrettin’i, Erzurumlu Emrah’ı, Dadaloğlu’nu hala okuyor dinliyor ve söylüyorsak, onların yaşadığı anlaşılıyordur. Dolayısıyla dikta yönetimlerinde bir dönem diktatörlük yapıp, iktidarda kalanlar sadece o dönemde sınırlı olmak üzere yaşamlarını sürdürüyorlar ama sanat ve sanatçının gücü çok daha fazla. Çankaya Belediyemiz güzel bir şey yaptı, güzel bir kültür merkezi olacak. Bu kültür merkezinde inanıyorum çok sevdiğimiz yazarlar, düşünürler gelip konferans verecekler, belki küçük gösteriler yapacaklar. Belediyemizin yapmış olduğu bu kültür merkezinin bir sanat adamının isminin verilmiş olması da bir gurur vesilesi. Bizi onurlandıran Sayın Livaneli ve eşine de şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
”Biz bu memlekette iltifat almaya alışık değiliz”
Adına yapılan bu kültür merkezini kendisini çok şaşırttığını dile getiren Zülfü Livaneli, "Çocukluğumun geçtiği, acı tatlı günler yaşadığım, hapishanelerinde yattığım, okullarında okuduğum şehirde sevgili dostum Alper Taşdelen tarafından böyle bir kültür merkezi benim adıma yapılıyor olması çok büyük bir sürpriz oldu gerçekten. Duyduğum zaman şaşırdım, çünkü biz bu memlekette iltifat almaya alışık değiliz, ödül alamaya pek alışık değiliz. Biz bu memlekette yaralanmaya, hapis yatmaya, itilmeye-kakılmaya, basın tarafından yasaklamaya, kitaplarımızın toplatılmasına alışmışız. Ama bu ülke bundan ibaret değil, bu ülkenin bir de başka bir damarı var. O da büyük kurucumuz Atatürk’ün söylediği ’Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’ sözüne sahip çıkan onu partisi ve onun teşkilatları, onun belediye başkanları, iyi ki CHP var. Türkiye’deki fikir adamlarına sahip çıkmak görevini de üstleniyor ve Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür sözünü gerçekten hayata geçiriyor” dedi.
“Zülfü Livaneli ismi Türkiye’de aynı Yaşar Kemal gibi, Nazım Hikmet gibi onyıllar boyunca, yüzyıllar boyunca yaşayacak bir isim” diyen Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen şu şekilde konuştu:
“Çünkü biz, bizim kuşaklar bizden öncekiler, bizden sonrasındakiler Sayın Livaneli’nin besteleriyle büyüdük, Nazım’ı, Şeyh Bederetti’ni ondan dinlerdik, kitaplarını okuduk, filmlerini seyrettik. Sanatın hemen hemen her alanında çok büyük eserlere imza atmış, yurt dışında ödülleri almış, ülkemizin gurur kaynağı bir isim bir abide isim. Onun için biz böyle abide bir isme bir kültür merkezinin, sanat merkezinin adını vermiş olmaktan çok büyük onur duyuyoruz.”