Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi görme engelli vatandaşlar için düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atarak görme engelliler için internet sitesini hizmete sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in talimatı ile Büyükşehri Belediyesi resmi sitesi yeniden düzenlendi.
Görme engellilerin, bu hizmetten faydalanmaları için bilgisayarlarına özel Jaws programı yüklemeleri gerekiyor. Jaws programının sesli yönlendirmesiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfası olan https://www.antalya.bel.tr/ web sitesine giren özel bireyler, Görme Engelli butonu ile http://ge.antalya.bel.tr/ sitesine yönlendiriliyor.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca hazırlanan internet sitesi ile bireyler sitede istedikleri gibi gezinebiliyor.
Engelliler topluma kazandırılacak
Engellileri topluma kazandırmak ve onların da normal bir birey gibi rahatça yaşamasını sağlamak amacıyla yapılan sitede görme engelli bireyler, kimseden yardım almadan Büyükşehir Belediyesi hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Bilgisayarlarına yüklü özel Jaws programı sayesinde Büyükşehir Belediyesi’nin Görme Engelli butonuna tıklayan engelli bireyler, Büyükşehir’in haberlerine, kurumsal bilgilerine, kamusal duyulara ve daha birçok bilgiye ulaşabiliyor. Ayrıca, kısmi görme engeli bulunan bireylerin de bilgi sahibi olabilmesi için internet sitesindeki bilgiler siyah zemin üzerine beyaz büyük punto ile yazıldı.
Jaws programı nedir?
Jaws programı ile bilgisayarlar görmeyenler için konuşuyor. Bilgisayar açıldığı andan kapandığı ana kadar yazılar, menüler, çerçeveler gibi her türlü bilgiyi seslendiriyor. Görme engelliler kendine özel kısa yollarla görenler gibi bilgisayar kullanabilir. Görmeyen birisi bilgisayar teknolojisiyle bir başkasına gerek duymadan kitaplarını okuyabiliyor notlarını hazırlayıp internetten yararlanabiliyor.