Antalya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği düzenlenen 2. Özel Çocuklar Bilim, Sanat ve Spor Festivali (ENFEST) başladı.
2. Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali, Karaalioğlu Parkı’nda düzenlenen törenle başladı. Festivale Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, İl Milli Eğitim Vekil Müdürü Hasan Tevke, özel çocuklar ve aileleri katıldı.
“SİZLER MELEKSİNİZ”
Törende, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hakkari’de şehit düşen 8 askeri rahmetle andı. Büyük bir acıyla festivali düzenlediklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “bu yıl festivalin 2’incisini düzenliyoruz. Her zaman her yerde söylerim. Sizler benim için Allah’ın meleklerisiniz. Sizlerin mutluluğu, huzuru, sağlığı, bizim için her şeyden önemli. Bugün sizlerin günü ve bayramı. Hepiniz cıvıl cıvılsınız. Sizin gözlerinizdeki mutluluk kadar bizi motive edecek başka bir şey yok” dedi.
“ENGELSİZ BİR ANTALYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Engelliler Haftası nedeniyle bir arada olduklarını belirten Başkan Türel, “Engellilik, sadece ülkemizin değil maalesef insanlığın ortak bir sorunudur. Bu nedenle bu önemli haftada, Birleşmiş Milletlere bağlı 150’den fazla ülkede çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak biz de Engelliler Haftası’nda toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın oluşturulması, engelli bireylerin topluma tam ve etkin katılımının sağlanması açısından çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Biz yılın 365 günü her an engelsiz bir Antalya için çalışıyor projeler üretiyoruz. Bazı hizmetler vardır ki değeri madden ölçülemez. Bu hizmetleri para ile yapamazsınız. Bunları yapabilmeniz için gönül vermeniz gerekiyor. Hedefimiz ve arzumuz ayrımcılığın yapılmadığı, farklılıklara saygı gösterilen ve engelli bireylerin insanlığın bir parçası olarak kabul edildiği engelsiz bir Antalya. Bu nedenle Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek, sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak ve sorunlarına daha kolay ve daha hızlı çözüm bulabilmelerine yardımcı olmak amacıyla, üstümüze düşen bütün görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“BÜTÜN SÖZLERİ YERİNE GETİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM”
Belediye başkanlığı öncesinde ve sonrasında engelli bireyler için yapılması gereken ne hizmet varsa yaptığını ifade eden Türel, “Gece gündüz çocuklarımız, gençlerimiz daha güzel dünyada hayatlarını sürsün diye çalışıyoruz. Yatırım yapmayan, proje üretmeyen bir şehir, bir ülke geri gider. Bu sebeple biz çok çalışacağız, üreteceğiz ki, çocuklarımızın geleceği güzel olsun.”
“AKAYDIN’IN ADIMI ENGELLİ MERKEZİNE VERECEĞİM DEMESİNDEN ŞEREF DUYDUM”
Hizmetleri gönülden yapınca her şeyin karşılığının alındığını kaydeden Menderes Türel, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın, Döşemealtı’ndaki Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışında Menderes Türel’in adını Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne verebiliriz demesinin kendisi için şeref olduğunu söyledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Döşemealtı’ndaki Rehabilitasyon Merkezi’ni ilk başkanlık dönemimde inşaatını tamamlamış ve açılışa hazır hale gelmiştik. 2009 yılında seçimi kaybedince açılışı bize nasip olmadı. Yerimize gelenlere gazeteci dostlarımız eski belediye başkanlarının adının tesislere verildiğini belirterek “Menderes Türel’in adını bir yere vermeyi düşünüyor musunuz?” diye sordular. Ne cevap verdiler biliyor musunuz? ‘Menderes Türel’in adını Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne verebiliriz’ dediler. Bunu duyunca ben ne dedim. ‘Adımın engelli merkezine verilmesinden şeref duyarım’ dedim. Bunlar bizim sizlere olan sevgimizi aşkımızı anlayamazlar. Nasip oldu tekrar göreve geldik. İlk icraatlarımızdan biri Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’ni yeniden ele almak oldu. Merkezimiz kısa süre içinde Türkiye’ye hatta dünyaya örnek oldu. G20 zirvesi sırasında Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi, rehabilitasyon merkezimizi dünya liderlerinin eşlerine gezdirdi. Dünya liderlerinin eşleri merkezimize hayran kaldıklarını belirterek, tüm dünyaya örnek bir merkez olduğunu söylediler. Bu da bizi ayrıca gururlandırdı.”
“KÖYLERDE YAŞAYAN ENGELLİLERİMİZİN DE YANINA GİDİYORUZ”
Antalya’da Ulaşılmayan Engelli Kalmasın Projesi ile uzmanlarım, Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı, Aksu ilçelerinde yaşayan engelli bireylere ziyarette bulunduğunu belirten Başkan Türel, “ziyaretlerle engellilerimizin sorunlarını tespit ediyor çözümüne destek sağlıyoruz. Bu proje kapsamında önceliği köylerimize verdik, 5 merkez ilçemizin köylerinde yaşayan engelli vatandaşlarımızın ziyaretleri Engelli Hizmet Merkezi çalışanlarımız tarafından tamamlandı. Ayrıca Serik’te yaşayan engelli vatandaşlarımızın ziyaretleri de Serik Engelli Hizmet Merkezi’miz çalışanları tarafından sürdürülüyor. Bu projeye başladığımız günden buyana bu ziyaretler kapsamında toplam 93 köye gitmişiz. 420 engelliye bizzat ulaşmışız ve sorunlarını yerinde dinleyerek çözüm üretmeye çalışmışız. Biz sizin ayağınıza, köyünüze, mahallenize, evinize gelmeye, derdinize derman olmaya devam edeceğiz” dedi.
“BİRÇOK HİZMETLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Yavuz Özcan Parkı içerisinde yeni oluşturdukları Engelli Hizmet Merkezi ve Serik Kadriye’de açtıkları Engelli Hizmet Merkezi’yle engelli vatandaşlara aktif olarak hizmet verdiklerini dile getiren Başkan Türel, “kısa sürede Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ilçelerimizde Engelli Hizmet Merkezlerimizi hizmete sunacağız. Bedensel engeli olup, toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımızı Engelsiz Ulaşım Araçlarımız ile gitmek istedikleri yerlere götürüyor ve zamanla ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Engelli Hizmet Merkezlerimiz tarafından yürütülen Engelsiz Ulaşım Aracı hizmetimizi ilçelerimizde de yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Yavuz Özcan Park’ı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezimiz bünyesindeki Görme Engelliler Sesli Kütüphanemiz, görme engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişmelerini sağlıyoruz. Daha birçok hizmetimiz sizler için, sizlerin hayatını kolaylaştırmak ve engelsiz bir Antalya’da mutlu, huzurlu bir yaşam sürmeniz için sürdürüyoruz.”
Belediye Başkanı Menderes Türel’in konuşmasının ardından 15-17 mart tarihlerinde Atletizm Akdeniz Bölge Şampiyonası’nda 100 metre ve uzun atlamada birinci olan Dr. Gülseli ve Dr. Bülent Akınsal Özel Eğitim öğrencileri Deniz Tekin, Emrecan Tuncer ve Süleyman Akbaş ile masa tenisinde bölge ikincisi olan Kürşat Çalışkan’a çeşitli hediyeler verdi. Hediyelerin ardından festival kapsamında şiir dinletisi, halk oyunları, folklor gösterisi yapıldı. Gençlik Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile Milli Eğitim Vekil Müdürü Hasan Tevke, bazı öğrencilerle tenis oynadı.