Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kadın çiftçilerin bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Kültür Yarışması” sonuçlandı. 19 ilçede 129 kadın çiftçinin katıldığı yarışmada 15 bin TL’lik birincilik ödülünü Serik ilçesinden yarışmaya katılan Ümmühan Sır alırken, 10 bin TL’lik ikicilik ödülünü Korkuteli ilçesinden Ümmü Akgün 7 bin 500 TL’lik üçüncülük ödülünü ise, Kepez ilçesinden Havva Koç kazandı.
Expo 2016 sergi alanında bulunan Expo Çadırı’nda gerçekleşen Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Kültür Yarışmasına Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ve çok sayıda Antalyalı üretici katıldı.
“Kadınlarımız baş tacımız”
Katılım gösteren tüm kadın çiftçileri medeni cesaretlerinden dolayı kutlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel “Türkiye’de kadınların işleri gerçekten ağırdır, çalışan kadınların yükü çok ağırdır, tarımda çalışan kadınların yükleri ise katmerli ağırlıktadır” dedi. “Kadın çiftçilerimiz bizim baş tacımızdır” diyen Başkan Türel, “Dünya Tarım Üreticileri Federasyonu tarafından Dünya Çiftçi Kadınlar günü olarak ilan edilen 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nüzü kutluyorum. Bu özel günde Antalya kadın çiftçi yarışmasının il finalini yapıyoruz. Ödül alsın almasın bütün katılımcılar bu yarışmanın kazananıdır. Bu yarışmaya katılan herkesi gönülden tebrik ediyorum. Bu güzel yarışmaya ve bu güzel toplantımıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu yarışma, Antalya için hakikaten çok önemli ve güzel bir yarışma oldu. Kadınlarımız bizim için baş tacıdır, çiftçimiz bizim diğer baş tacımızdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, köylü milletin efendisidir demişti. Kadın çiftçilerimiz sadece kendi çocuklarını değil, bütün milletin karnını doyuruyorlar. Dolayısıyla kadın çiftçilerimiz iki kere kıymetlidir. Biz de halkımızın, köylümüzün, çiftçimizin, kadın çiftçimizin hizmetkarıyız” şeklinde konuştu.
Kadınlarımızın yükleri ağır
Tarım ve çiftçiliğin Antalya’nın tarihi, kültürel ve coğrafik bir değer olduğunu belirten Başkan Türel, “Antalya, Türkiye’nin en önemli tarım ilidir. Seracılığımız, portakalımız, çiçek üretimimiz, tohum ve fide üretimimiz bizi Türkiye’de ilk sıraya yerleştirmiştir. Bu sebeple, Antalya’ya turizmin ve tarımın başkenti diyoruz. Bu yarışma, bu sebeple tarım sektörümüze, üreticimize verdiğimiz değerin bir ifadesidir. Yarışmamızın asıl hedefi ise tarıma değer katan kadın çiftçilerimizi teşvik etmektir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli hizmetleri kadınlara, çocuklara, engellilere, yaşlılara dönük olan hizmetlerdir. Kadınlara destek olmak için aile merkezleri, özel eğitimler, danışmanlık hizmetleri, kreş hizmeti, sağlık hizmeti gibi birçok çalışma yapmaktayız. Kadın çiftçilerimize ise hem kadın oldukları için hem de çiftçi oldukları için daha fazla hizmet etmemiz gerekiyor. Ben her zaman söylerim, Türkiye’de kadınların işleri gerçekten ağırdır, çalışan kadınların yükü çok ağırdır, tarımda çalışan kadınların yükleri ise katmerli ağırlıktadır” dedi.
Kadın çiftçimizin hakkını ödeyemeyiz
Türkiye’de ev hanımlarının üretime katılmadığı eleştirilerine katılmadığını ifade eden Başkan Türel, “Bazen birileri çıkıp, Türkiye’de ev hanımlarının çok olduğunu ve üretime katılmadıklarını söylüyorlar. Burada sorayım, bir kadının çocuklarına bakmasının bir ekonomik değeri yok mu? Tabii ki, var. Aksi halde ya bakıcı tutulacak ya kreşe para verilecek. Evde yemek yapan kadın, yemek yapmasa, yemek dışarıdan alınsa, dünya kadar para ödenir. Temizlik, çamaşır hepsi bir emektir, aile ekonomisine katkıdır. Dolayısıyla bir ev kadını bile, nereden baksanız, ayda en az 1 asgari ücretten fazla ekonomik değer yaratmaktadır. Kadın çiftçilerimiz ise, bunun yanında bir de serada çalışarak, üreterek ekonomiye katkı yapıyorlar. Bir kadın çiftçiye, hem ev kadınlığının hem çiftçiliğinin karşılığını ödemeye kalksanız yüksek bir ücret ödemek gerekir. Bu sebeple kadın çiftçimize ne yapsak, emeklerinin haklarını ödeyemeyiz” şeklinde konuştu.
10 yılda yapılanı 1 yılda yaptık
“Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım üreticimize, köylerimize hizmette artık yeni bir dönemi başlatmış olduğumuzu da rahatlıkla söyleyebiliriz“ diyen Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İki sene önce seçim zamanı, diyorlardı ki, Büyükşehir gelecek köyler mağdur olacak. Oysa daha önce köyler için 10 yılda yapılan hizmeti biz şimdi 1 senede yapıp geçiyoruz. Geçen gün de söyledim, eskiden Antalya’nın 539 köyüne senede 10 milyon lira yatırım yapılırdı. Bizim bir sene içinde sadece yol yatırımımız 120 milyon lira. Şu 2 sene içinde 7 milyon 600 bin lira harcama ile 5 mahalleye 10 bin 800 dekar araziyi sulayan kapalı sulama tesisi yaptık. 14 mahalleye ve 15 bin 700 dekar araziye kapalı sistem sulama projesine de başlayacağız. Bu proje de 11 milyon TL. Gazipaşa, Elmalı, Akseki, Kaş-Demre, Finike-Kumluca ilçelerimizde modern mezbahaların bazılarını bitirdik, kalanları da bu 2-3 ay içinde bitirilecek ve çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Mezbahalara da 10 milyon lira harcadık. 2 adet 9 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu yapımını gelecek sene bitireceğiz. Bu yatırımın tutarı da 16 milyon lira olacak. Sulama elektriğini biz üreteceğiz ve bedelsiz vereceğiz demiştim. 8.5 milyon lira harcamayla yaptığımız 2 megavat kurulu güce sahip 4 farklı Güneş Enerjisi Santrali projemiz Şubat’ta, yani 4 ay içinde tamamlanacak. 2 milyon 700 bin kilovat saat elektriği üretip çiftçimize bedelsiz olarak tahsis edeceğiz” diye konuştu.
Yan gelip yatarsan hizmet gitmez
2014 yerel seçimlerinde köylere hizmetin gitmeyeceği yönünde yapılan eleştirilere de cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Belediye seçimlerinde rakiplerimiz köylere hizmet gitmez, bu kadar köye gidemeyiz demişlerdi. Ben de o zaman cevap vermiştim, yan gelip yatarsan gitmez tabi çalışırsan gider. Sadece tarıma dönük şu saydığım yatırımlar 50 milyon liranın üzerinde. Öğrenmenin yaşı yoktur denir, hakikaten öyle. 10 sene önce birisi deseydi ki, Büyükşehir Belediyesi üreticiye sulama elektriğini güneş enerjisiyle üretip verecek, kimse inanmazdı. 10 sene önce deselerdi ki, Büyükşehir Belediyesi, kadın çiftçi yarışması yapacak, bu yarışmada 100 bin liraya yakın ödül dağıtılacak yine çok kişi inanmazdı. Allah bize nasip ediyor ve eskiden akla gelmeyen hizmetleri gerçekleştiriyoruz. İnşallah hizmetlerimiz her sene artarak devam edecektir. Antalya her zaman böyle başarılarla, kadınıyla, erkeğiyle, çiftçisiyle, turizmcisiyle çok daha büyük başarılara imza atacaktır. Bu güven ve inançla hepinize teşekkür ediyorum. Bu güven ve inançla, tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Ödül alan çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Esasen bu yarışmada herkes başarılıdır, çünkü önemli olan katılmaktır. Bu sebeple herkesi tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum, Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin hizmetkarı olmaktan büyük bir onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Enç: “Emeğiniz çok kıymetli”
Kadın çiftçilerin zor şartlarda Türkiye’ye katkı sunduğunu ifade eden Gökçen Özdoğan Enç,” Ben Antalyalı kadın çiftçilerimizin bu organizasyona ne kadar önem verdiğini biliyorum. Karpuz çapalamanın, seralarda o sıcağın içinde meyveyi sebzeyi toplamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Geçmişinde küçük de olsa karpuz çapalama hikayesi olan bir kardeşiniz olarak emeğiniz çok kıymetli. Hem Türkiye’nin tarımına, ihracatına yaptığınız katkı çok önemli. Kadına fırsat verildiği zaman her şeyi yapabilir. Ben bir kadın olarak Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın dahil olduğu her projede sorgusuz sualsiz destek veriyor o anlamda çok şanslıyız. Büyükşehir Belediyemiz kadının yanında, kadın çiftçilerimizin yanında. Buraya gelmekle hepinizin kazandığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.