Konyaaltı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (KONYSİAD) toplantısına katılan Antalya Serbest Bölge Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Mardin Serbest Bölgesi’nin Bakanlar Kurulu dünyada yaşanan ekonomik krizlere rağmen Antalya Serbest Bölgesi’nin, 2016 yılı ticaret hacmini de 680 milyon dolar olarak gerçekleştireceğini söyledi.
KONYSİAD tarafından düzenlenen toplantıya ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses katıldı. Antalya Serbest Bölgesi’nin 30 yıllık süresinin dolduğunu ve kurucu ve işletmeci olarak 19 yıllık daha süre uzatıldığını belirten Gürses, bundan sonra bölgedeki altyapı yatırımlarının ASBAŞ tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.
Antalya Serbest Bölgesi’nin limanı olması ve havaalanına da çok yakın bulunması ve çeşitli vergi kolaylıkları olması nedeniyle cazip olduğunu anlatan Zeki Gürses, Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Akdeniz ülkelerine de kolay ulaşıldığını belirtti.
Serbest Bölge içinde 250 metre uzunluğunda rıhtımı bulunduğunu ifade eden Gürses önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yaparak, rıhtımda yat bağlama kapasitesinin artacağını kaydetti. Gürses, şöyle devam etti.
‘’Bölgemiz, yat sektörü ağırlıklı olmak üzere medikal ve elektrik elektronik firmalar yoğunlukta. 56 adet yat üretimi, bakım ve onarımı yapan firmamız var. Şu anda bölgemizde yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Bin 750’si yat sektörü olmak üzere 5 bin 200 kişiye istihdam sağlanıyor.’’
ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Türkiye’nin yaşadığı sorunlara rağmen Antalya Serbest Bölgesi’nde yılın 10 aylık döneminde 520 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını ve yılsonu itibariyle bu rakamın 680 milyon dolara çıkarak geçen yılki rakamı yakalamış olacaklarını bildirdi.
Bölgede elektrik tüketiminin geçen yıla göre arttığına dikkat çeken Gürses, ‘’Geçen yıl 13 milyon 295 bin kilovat saat elektrik tüketilirken, bu yıl 17 milyon kilovat saat elektrik tüketimi gerçekleşti. Bu da Antalya Serbest Bölgesi’nde üretimin arttığını göstermektedir’’ dedi.
Antalya Serbest Bölgesi’nin ultra yat üretimi ve ihracatı konusunda Dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Gürses, şöyle devam etti.
‘’Bölgemizde üretilen yatların tamamı yurt dışında pazarlanıyor. Bunun yüzde 52’si Avrupa Birliği ülkeleri, yüzde 10’u da Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor. Bölgemizde yeni yapacağımız altyapı yatırımlarıyla her tür yat yapabilecek kapasiteye ulaşacak. Bugüne kadar bölgemizde üretilen yatların en büyüğü 50 metre civarındaydı. Dünyada artık daha büyük yatlar da yapılmaya başlandı. Önümüzdeki süreçte 63 metre uzunluğunda yat denize inecek. Antalya Serbest Bölgesi rıhtımında yapacağımız yatırımlarla artık 75-80 metre büyüklüğündeki yatlar da denize inebilecek.’’