Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,16 oranında artış gösterdiğini, bu artışın Ocak ayından bu yana görülen en yüksek oran olduğunu belirtti.
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK verilere göre, Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,16 oranında artış gösterdiğini, bu artışın Ocak ayından bu yana görülen en yüksek oran olduğunu belirten Çandır, "Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksinde yüzde 0,21 oranında artış gerçekleşti. Bunun ileride tüketicilere yansıyacağı düşünüldüğünde mevcut durum endişe vericidir" dedi. Yıllık bazda TÜFE’de yüzde 8,79, ÜFE’de ise yüzde 3,96 artış gerçekleştiğini kaydeden Çandır, "Aylık manşet beklentilerin 0,26-0,65 bandında yukarı yönde olduğu düşünüldüğünde enflasyon rakamı beklentilerin üzerindedir" dedi. Yazın tarla ürünlerinin pazara inmesiyle gıda fiyatlarında düşüş beklentisi oluştuğunu ancak Temmuz’da gıda fiyatlarının yüzde 3,15 arttığını belirten Çandır, gıda fiyatlarındaki katılığa dikkat çekti.
"Sürdürülebilirlik şart"
Makroekonomik göstergeler içerisinde en önemliler arasında yer alan çekirdek enflasyonun da önemini koruduğunu belirten Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
"Aylık 0,13, yıllık bazda ise yüzde 8,70 oranında artışın gerçekleştiği çekirdek enflasyon, yetkililerin daha fazla ilgisini hak etmekte. Zira üretimin dış ve mevsimsel etkilerden arındırılmış halinin de bir fotoğrafı olan bu endeksteki mevcut katılık yumuşatılmalı ki üretici önünü görebilsin. Bunun için de sürdürülebilirlik şart. Olumsuz herhangi bir gelişme karşısında maliyetlerin ve üretimin dalgalı seyir izlemesi sürdürülebilirliğin önüne geçmektedir. Üreticimize maliyet yönlü destekler verebilirsek, tüketicimizi de mutlu kılabiliriz. Ayrıca geçtiğimiz ay ihracat ve ithalatın düşüşüyle birlikte ortaya çıkan dış ticaret açığındaki gerileme, turizm gelirlerindeki azalmalar, imalat sanayindeki daralma, üreticimize yönelik desteğe eğilmemize işaret ediyor. Aksi halde üretim hızının nispi olarak düşmesiyle birlikte maliyetleri artan üreticimiz için çekirdek enflasyon yerinde kalacaktır."
"Yıllık izin iptallerine rağmen yurt içi turlar zirvede"
Ülke genelindeki ürün ve ürün gruplarındaki fiyat değişmelerine de değinen Ali Çandır, Temmuz’da yüzde 54,09 artışla "yurtiçi turlar", harcama grubu bazında ise yüzde 7,05 artışla "alkollü içecekler ve tütün" grubunun ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Devlet memurlarının izin iptallerine rağmen yurtiçi turlardaki artışa işaret eden Çandır, "Bu iptallerin sonucunu Ağustos enflasyonuna yansıyacağını öngörmekteyiz" dedi. Domates, taze fasulye ve çarliston biberdeki fiyat artışına da dikkat çeken Çandır, "Tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izliyor ve bunun sürekli olmamasını diliyoruz. Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40’lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte" diye konuştu.
Ekonomide birliktelik vurgusu
Enflasyonun beklentinin üzerinde çıkmasını maliyetlerin yüksekliğine bağlayan Ali Çandır, küresel piyasalarda yarı fiyatına inen petrolün ülkede pompa fiyatlarına yansıtılamadığını, bunun dolaylı vergi yükünden kaynaklandığını söyledi. Gelir dağılımı adaletinin daha sağlıklı olduğu dolaylı vergi payının azaltılması yönünde uygulanacak politikaların düşük gelirli tüketicinin cebini rahatlatacağını vurgulayan Ali Çandır, maliyetlerin azaltılmasının üretimi artıracağını bunun da fiyatlara yansıyacağını kaydetti. Çandır, "Bu nedenle başta bölgemiz olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan politikalarla üretim artışına yönelmeye mecbur olduğumuzu yineliyoruz" dedi.
Darbe girişiminin ardından ulusal bazda ortaya çıkan birlik ve beraberlik görüntüsünün devamını dileyen Çandır, bunun ekonomik aktörleri rahatlatacağını kaydetti. Ali Çandır, "Enflasyondaki katılıkla mücadelenin de üretim ve birliktelikle sonuca ulaşabileceğine inanıyoruz" dedi.