Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin ile Meclis Başkanı Süleyman Özer Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenci’yi ziyaret etti.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer ile Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Erkan, Ethem Tayfun Kavukcu, Osman Avşaroğlu ve danışman Serhan Sekreter’den oluşan ATSO heyeti Antalya iş dünyasının sorunları ve çözüm önerilerini Ankara gündemine taşıdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya Milletvekilleri ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yöneticileri ile biraraya gelen heyet, Antalya ekonomisindeki mevcut durumu özetleyen bir dosya ve 25 Kasım’da yapılacak Geleneksel Ödül Töreni davetiyesini sundu. Ayrıca Başkan Davut Çetin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Nefes Kredisi’ toplantısında biraraya geldi.
İlk durak TBMM
Başkan Davut Çetin ve ATSO heyeti, Ankara’da ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Antalya milletvekilleri ile biraraya geldiler. AK Parti Antalya Milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, İbrahim Aydın, Hüseyin Samani, Mustafa Köse, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Ahmet Selim Yurdakul ile görüşen heyet, milletvekilleri ile kent ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu ve Antalya iş dünyasının siyasilerden beklentilerini ilettiler. Geleneksel Ödül Töreni davetinin de yapıldığı görüşmelerde tüm vekillere Antalya’nın ekonomik durumu ile ilgili detaylı bir rapor verildi. Antalya’nın içinden geçilen süreçte desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Davut Çetin, “Antalya için tüm vekillerimizin parti gözetmeksizin yapacağı çalışmalar kentimizi daha ileriye götürecektir” dedi.
Kılıçdaroğlu’na ziyaret
ATSO Heyeti daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, TBMM’de bulunan makamında ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya milletvekili Çetin Osman Budak da görüşmede hazır bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 25 Kasım’da gerçekleşecek olan ödül törenine programının uygun olması durumunda yer almak istediğini ifade etti. Antalya’nın sorunlarını da yakından takip ettiğini belirten Genel Başkan Kılıçdaroğlu, parti olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Başkan Davut Çetin ise Antalya’ya ilişkin ekonomik göstergeleri paylaşarak, “2016 yılı, Antalya iş dünyası için zor bir yıl oldu. İşletmeler zararlarını geçmiş yıllardaki birikimleri ile karşılamaya çalıştılar. Turizmde ve tarımda güçlü adımlar atılmaz, destek paketleri şimdiden açıklanmaz ise önümüzdeki yılı da kaybetme riskimiz var. Halihazırda birikimlerini tüketmiş olan işletmelerimiz önümüzdeki süreçte bu yıl olduğu kadar direnç gösteremeyeceklerdir. Antalya ekonomisi için atılacak adımlar konusunda sizden ve tüm milletvekillerimizden destek bekliyoruz” dedi.
Bahçeli’ye davet
Ankara ziyaretlerini MHP Genel Merkezi’nde sürdüren ATSO heyeti, burada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Antalya’nın sorunlarını ATSO heyetinden dinleyen Bahçeli, gerekli çözüm önerileri için destek sözü verdi. Antalya’nın ekonomik olarak son bir yılda yüzde 20 civarında küçüldüğünü belirten Başkan Davut Çetin, MHP liderine Antalya ekonomisine dair göstergeleri içeren bir rapor sundu. Raporun Antalya’nın yaşadığı sıkıntıyı gösterdiğini ifade eden Başkan Davut Çetin, “Bu süreçte maalesef Antalya ekonomisi Türkiye ekonomisine göre olumsuz yönde ayrıştı. Özellikle işletmelerimizin finansmana erişim noktasında ciddi sıkıntıları var. Hükümetimizin destek paketlerini içeren çalışmaları var ancak bunların hızlıca uygulamaya geçmesi gerekiyor. Bu noktada sizin de destekleriniz büyük önem taşıyor” dedi. Heyet, Bahçeli’yi Vergi Ödül Törenine de davet etti.
Başkan Çetin, Bakan Tüfenkci ile TOBB’da görüştü
Başkan Davut Çetin daha sonra TOBB’da Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Nefes Kredisi’ toplantısına katıldı. Burada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bir araya gelen Başkan Çetin, Bakan Tüfenkci’ye Antalya ekonomik raporunu ve Geleneksel Ödül Töreni davetini sundu. Programının uygun olması durumunda vergi ödül törenine katılmak istediğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, davet için teşekkürlerini iletti.
Bakanlık yöneticileri ile “nefes kredisi” istişaresi
Ankara görüşmelerinin son adresi olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na giden ATSO heyeti, burada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ve İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın ile görüştü. Görüşmelerde üyelere sağlanabilecek finansman olanakları masaya yatırıldı. Bakanlık ve TOBB işbirliği ile yürütülen “nefes kredisi” çalışmasının özellikle Antalya için çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Davut Çetin, “ancak yapılan çalışmanın kapsamının daha da genişletilmesi gerekiyor. Biz, sunulacak imkânlardan en fazla sayıda üyemizin yararlanmasını istiyoruz. Mevzuata dair sorunlar aşıldıktan sonra biz ATSO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz” dedi.