ATSO Başkanı Davut Çetin, mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Mayıs Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:
"2016 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,58, Yurtiçi ÜFE’de yüzde 1,48 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,25 olarak gerçekleşmiştir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 17,99 ile umreye gidiş ücreti, yüzde 14,88 ile çilek ve yüzde 13,63 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 46,30 ile kuru soğan, yüzde 36,01 ile sivri biber ve yüzde 31,79 ile sarımsak olmuştur. Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış yüzde 12,79 ile ”alkollü içecekler ve tütün”, yüzde 11,87 ile “çeşitli mal ve hizmetler” ve yüzde 10,59 ile “lokanta ve oteller” gruplarında gerçekleşmiştir. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 8,04 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken, en yüksek düşüş yüzde 1,64 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda gerçekleşmiştir” dedi.
Yİ-ÜFE ARTIŞI REEL SEKTÖRÜN SIKINTISINI ARTTIRIR
Mayıs ayında TÜFE’deki yatay seyire karşılık, Yurtiçi ÜFE’deki yüzde 1,48’lik artışın dikkat çekici olduğunu belirten Çetin, "Mayıs ayında ÜFE artışı 2008 yılından bu yana görülen en yüksek artıştır. ÜFE artışı, demir-çelik, petrol ve bazı işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmakla birlikte, dünyada üretici fiyatları düşerken ve iç piyasada yavaşlama işaretleri görülürken ÜFE’nin tırmanışa geçmesi reel sektörün sıkıntısını artıracaktır. Ekonomi yönetimi gıda enflasyonu dışında temel girdilerdeki fiyat gelişmelerini ve bazı sektörlerdeki rekabet yapısını da dikkatle izlemelidir. 2016 Mayıs ayında, gıda fiyatları aylık olarak yüzde 1.64 oranında düşerken, akaryakıt zamları ve giyim fiyatlarındaki artışa bağlı olarak TÜFE yüzde 0,58 artmıştır. Çekirdek enflasyon aylık 1.20-1.30 düzeyinde kalırken, manşet enflasyonun aylık yüzde 0.58’de, yıllık yüzde 6.58’de kalması tarım fiyatları sayesindedir. Tarım fiyatlarındaki sert düşüş Mayıs ayında da devam etmiş, Antalya toptancı hallerinde domates gibi ürünlerimizin fiyatları 60 kuruş düzeyinde kalmıştır. Domates market fiyatı geçen yıl 2.6 TL iken bu yıl 1.7 TL’ye düşmüştür. " dedi.
ANTALYA, TURİZMDEN SONRA TARIMDA DA GELİR KAYBI İLE KARŞI KARŞIYA
Antalya, turizmden sonra tarımda da ciddi bir gelir kaybıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Başkan Çetin, “Mart sonu itibariyle SGK’lı çalışan sayımızın geçen yıla göre 20 bin düşmüş olması Antalya ekonomisindeki sıkıntıyı göstermektedir. Bu vesileyle Ramazan ayının esnafımıza bolluk bereket getirmesini diliyorum. ATSO olarak ana sponsoru olduğumuz Alışveriş Festivali’nin de esnafımızın işlerine hareket getirmesini umut ediyorum" dedi.