Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Atatürk’ün 78’inci ölüm yıldönümü dolayısıyla Engelsiz Kafe’nin özel çocukları ve Aktif Felsefe Derneği’nin düzenlediği anma programına katıldı.
Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’nin özel çocukları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 78’inci yıldönümünde Aktif Felsefe Derneği’yle birlikte anma programı düzenlendi. Engelsiz Kafe’de düzenlenen anma programına Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal ve çocukları Eylül ve Efe ile birlikte katılırken Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz ve Vakıf Başkanvekili Bilal Köleoğlu da etkinlikte yer aldı.
Bir anmadan çok daha fazlası
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anmada Başkan Uysal, 10 Kasım’ın Gazi Mustafa Atatürk’ü ve O’nun ifadesiyle ‘naçiz vücudunu’ anmanın ötesinde bir anlama sahip olduğunu söyledi. Başkan Uysal, “Andığımız şey, vatan ve ülke uğruna Afrika çöllerinde verilen mücadele; andığımız şey, vatan uğruna Çanakkale Savaşı’nda ölümü göze alarak 57’nci Alayın başında Arıburnu’nda Conkbayırı’nda verilen mücadele; andığımız şey, Boğaz’da düşman gemilerini görünce ‘Geldikleri gibi giderler’ duruşu; andığımız şey, bütün imkansızlıklar içinde Anadolu’ya geçip milli kurtuluş mücadelesinin başlatılabilmesi ve o olanaksızlıklar içinde bur ulusa ‘Başarabilirsiniz’ denilebilmesidir. Andığımız şey, o koşullarda o savaşın verilebilmesi ve kazanılabilmesidir. Andığımız şey, bütün bir ordu emrinizdeyken ve herkes sizden padişah olmanızı, tek adam olmanızı beklerken, ‘Hayır meşruiyet esastır, temsili düzen esastır’ deyip meclis sisteminde ısrar edilmesi ve ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ denilebilmesidir. Tek adam olmayı elinin tersiyle itebilmedir, andığımız şey” dedi.
10 Kasım değerleri
Tüm bunlarla birlikte her 10 Kasım’da Ortadoğu’nun hemen yanı başında kurulan laik, demokratik, sosyal, hukuk devletinin kurulabiliyor olmasını, bunun başarılmasını tekrar hatırladıklarını kaydeden Başkan Uysal, “10 Kasım, çoğulcu demokratik bir düzen, uygarlık, medeniyet, bilimsellik, akıl, izan, saygı, sevgi, hoşgörü ve ‘Yurtta barış dünyada barış’ demek. Andığımız şeyler bunlar. İnsanlığın burada hükmünün sürmesidir. 10 Kasım’da andığımız bu özel değerlerdir. Bu yerine konulmaz şeylerdir andığınız” şeklinde konuştu. Konuşmalarını ardından Engelsiz Kafe’nin özel çocukları ve Aktif Felsefe Derneği’nden çocuklar ve Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın oğlu Efe Atatürk’ü anlatan şiirler okudu.
Sevdiği şarkılarla anıldı
Bununla birlikte Muratpaşa Belediyesi 10 Kasım’da Atatürk’ü sevdiği şarkılarla andı. Kültür Salonu’nda düzenlenen anma programında Muratpaşa Belediyesi Mesleki Eğitim ve Sanat Toplulukları (MEST) Türk Sanat Müziği topluluğunu Şef İsmet Aydın’ın yönetiminde Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Muratpaşa sakinlerini yoğun ilgi gösterdiği konserde Başkan Yardımcısı İbrahim Cephaneci de komşularını yalnız bırakmadı.