Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından İlim Yayma Cemiyeti’ne kamu yararı kapsamında büfe yeri tahsis edilmesi meclis içinde partiler arası pazarlıkların konusu oldu. CHP grup sözcüsü Cansel Tuncer’in, İlim Yayma Cemiyeti’nin kamu vicdanını yaraladığını söylemesi üzerine Türel " İlim Yayma Cemiyeti’de Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan bir kurum olarak belirlenmiştir. Sizin vicdanınızı rahatsız edebilir ancak bu cemiyet bizim vicdanımızı rahatlatıyor." cevabını verdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı ASAT Konferans Salonu’nda Başkan Menderes Türel ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce, meclis üyelerinin bilgilendirilmesi için okunan maddeler arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasının yapıldığı Mevlana Kavşağı’nda üst geçit altına İlim Yayma Cemiyeti’ne kamu yararına çalışan dernek ve cemiyetlere yer tahsisi kapsamında büfe kiralanmış olması gündeme geldi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, İlim Yayma Cemiyeti’nin ne gibi kamu yararı taşıdığını merek ettiğini belirterek, “İlim Yayma Cemiyeti’ne yıllık 120 TL’ye kiralanması konusu var. Bu sözleşmenin ne gibi kamu yararı var. Bunun açıklanmasını isterim. Bu cemiyet kamu vicdanını yaralamış bir kurumdur, bunu kabul etmiyoruz. Meclisin karar vermesi gerekirken bizim önümüze gelmeden geçirilmesini anlamadım. Bu bir kiralamadır ve 10 yıldır. Dönem sürenizi aşan bir sözleşme imzalamışsınız” dedi.
“VİCDANIMIZI RAHATLATIYOR”
Başkan Türel, meclisin kendisine 26’ncı maddede genel bir yetki verdiğini ve bu yetki kapsamında böyle bir sözleşme imzalandığını belirterek “Bu işler kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır. İlim Yayma Cemiyeti’de Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan bir kurum olarak belirlenmiştir. Sizin vicdanınızı rahatsız edebilir ancak bu cemiyet bizim vicdanımızı rahatlatıyor. Bu bizim vicdanımızı rahatlattığı için bu şekilde kararda bulunduk” dedi.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de İlim Yayma Cemiyeti’ne üye olduğunu ve öğrencilik yıllarında bu cemiyetin yurtlarında kaldığını belirterek, “Önemli ilim adamlarının ortadan, sağdan, soldan her kesimden insanın katkı verdiği tertemiz insanların içerisinde bulunduğu ve sadece ilim yapılan bir kurumdur” dedi.
Cansel Tuncer, Başkan Türel’in cevabı karşılığında halen Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısı olan Atatürkçü Düşünce Derneği için özel bir istekte bulunarak “Çok fazla kamu yararına çalışan dernekler varken neden bu ilim yayma cemiyeti tercih edildi. Vicdan meselesi dediniz bizde vicdanınıza bırakıyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği’de kamu yararına çalışan bir dernek. Sizden bir yer istese de aynı şekilde yaklaşıp ona bir yer verir misiniz? Bunun sözünü alabilir miyim?” dedi.
PARTİLER ARASI DERNEK PAZARLIĞI
Başkan Türel ise ADD’nin zaten Antalya Büyükşehir Belediyesi kiracısı olduğunu belirtti ve ““Atatürkçü Düşünce Derneği zaten bizim kiracımız. Sakın ola ki bizi böyle farklı söylemlerle itham etmeye kalkışmayın. Biz yaptıklarımızla cevap veririz. Cek-cakla konuşmayız. 10 TL’lik kira ile bir mülkte faaliyet yürütmektedirler” dedi. Türel, Tuncer’in isteğine karşılık olarak da “Bende Konyaaltı Belediyesi’nden İlim Yayma Cemiyeti’ne bir yer vereceğinize dair söz verirseniz bende sizin teklifinizi değerlendireceğim. Siz de Türgev’e İlim Yayma Cemiyeti’ne bir yer verinde iyi niyetinizi görüp öyle konuşalım” dedi.
Dernek yeri pazarlığında söz alan MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de katılarak “İlim Yayma Cemiyeti ve Türgev sizin siyaseten sahiplendiğiniz bir yer. ADD’yi hiçbir idare sahiplenemez. İlim Yayma Cemiyeti’ne siyaseten size aittir. Türk Ocağı Derneği’nde bir yer verin o zaman” dedi.
Başkan Türel pazarlığı devam ettirip Senirli’den de bir yer istedi ve “Tamam o zaman sizde bir yer verin bizde sonra size bir yer verelim. Biz herkese gönlümüzü açarız ancak sizde açarsanız” dedi. Dernek yeri pazarlığı bazı meclis üyeleri arasında gülüşmelere neden oldu.