Kepez Belediyesi, Dokuma Fabrikası alanı içerisindeki tarihi binalarda, aslına uygun şekilde yapı güçlendirme çalışması başlattı.
Kepez Belediyesi, Dokuma Fabrikası alanındaki imar planına işlenen tescilli yapıların gelecek nesle de hizmet etmesi için çalışmalara başladı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, kentin ortak aklıyla halkın kullanımına açtığı Dokuma Fabrikası kompleksi içerisindeki tarihi binaların kullanım ömrünü tamamlayan betonarme yapıları güçlendiriliyor.
Yüklenici firma, Başbakan Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 1956’da temelini attığı tarihi fabrika binasındaki yapı güçlendire çalışmalarını başlattı.
Dokuma güçleniyor
Binanın zemin betonun, kolonları, girişleri ve çatı taşıyıcıları kimyasal enjeksiyon veya çelik kuşakların epoksi ile yapıştırılması yöntemleriyle güçlendiriliyor. Güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında tarihi binanın çatısındaki kiremitler geçici olarak kaldırıldı. Güçlendirme ve izolasyon çalışmalarından sonra çatı, yeniden kiremitle kapatılacak. Fabrikanın idari binasının, izolasyonu ve tadilatı yapılan çatısının kiremitleri de yenileriyle değiştirildi.
Dokuma yorgun düştü
Fabrika binasında bilim merkezi, tekstil müzesi ve sergi salonu yapacaklarını aktaran Başkan Hakan Tütüncü, “Bu tesislerin daha sağlıklı yapılabilmesi için fabrika binasında güçlendirme çalışmasına ihtiyaç duyuldu. Yapılan teknik testlerde fabrika binasındaki beton ve çelik yapı elamanlarının taşıma değerlerinin, mühendislik hesaplarının istediği taşıma değerlerinde olmadığı belirlendi. Bu nedenle fabrika binasının yapı elamanlarını, güçlendirme çalışmasıyla deprem şartnamesine uygun hale getiriyoruz” ifadesini kullandı.
Güçlendirme için 4 milyon 500 bin TL
Tütüncü, bu yılın sonunda tamamlamayı planladıkları güçlendirme için yaklaşık 4 milyon 500 bin TL harcanacağını kaydetti. Yapı güçlendirme çalışmasını, Dokuma Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapora göre yapıldığının altını çizen Başkan Tütüncü, güçlendirme ile fabrika binasının ömrünün uzayacağını ve böylelikle tarihi yapının gelecek nesille buluşturulacağını söyledi.
Güçlendirilecek olan fabrika binasında TÜBİTAK işbirliği ile Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezi ile tekstil müzesi ve çok amaçlı sergi salonu yapılacak.