Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT)Genel Müdürlüğü, Finike’de yapımına başlanan kapalı sistem sulama tesisi inşaatının tamamlandığını belirtti. Yaklaşık 4 milyon 500 bin liraya mal olan tesis ile 6 bin dönüm tarım arazinin sulama sorunu çözüme kavuşması bekleniyor.
Başkan Türel’in talimatı üzerine ASAT Genel Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen kapalı sistem sulama tesisi, Antalya tarımında önemli bir konuma sahip olan Finike’de Arif, Yalnız, Gökbük, Gökçeyaka mahallelerinin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak. Kapalı sistem sulama tesisi ile daha önce açık kanal sulama tesisinde meydana gelen kayıp kaçaklar da tarihe karışıyor.
6 bin dönüm arazi sulanacak
Güneş enerjisi ile çalışan tesis bir cep telefonu vasıtasıyla uzaktan kumanda edilerek bent kapağının açılması ya da kapanması sağlanabiliyor. Tesis inşaatında 12 bin metre uzunluğunda her biri yaklaşık 1 ton ağırlığında olan 600’lük ve 450’lik çelik borular döşendi. 56 noktaya su alım vanası bağlandı. Kapalı Sistem Sulama Tesisi ile saniyede 320 litre su alınacak. Eski sistemle kayıp kaçaklardan dolayı 3 bin 200 dönüm arazi sulanabilirken, inşaatı tamamlanan kapalı sistem sulama tesisi ile kayıp kaçak tamamen ortadan kalkacak.
600 çiftçi arazisini sulayacak
Gelir kaynakları seracılık, açık tarla sebzeciliği ve bahçecilikten olan bölge halkı için kapalı sistem sulama tesisi büyük önem taşıdığı, tarla başlarına koyulan su alım vanaları ile çiftçiler, ister damlama sulama, ister yağmurlama sulama yapabileceği ve yaklaşık 600 çiftçinin tarım arazilerini tesis sayesinde sulayabileceği kaydedildi.
“Bunun bize getirisi çok fazla oldu”
Kapalı Sistem Sulama Tesisi sayesinde tarımsal sulamada ciddi tasarruf sağladıklarını söyleyen Aziz Erkaya, “Kim sebep olduysa birden binine kadar herkesten Allah razı olsun. Çok memnun olduk” dedi. Yapılan tesisin kendilerine büyük katkı sağladığını belirten Ali Türkdil ise, “Bunun bize getirisi çok fazla oldu. Verimi artırdı. Önceleri çok su kaybı oluyordu fakat şimdi su kaybı kesinlikle yok. Menderes Türel’e bu köylere yapmış olduğu hizmetlerden dolayı çok teşekkür ederiz” dedi.
“İçme suyu tadında sulama suyuna sahip olduk”
Sulama Kooperatif Başkanı Orhan Sarıkaya ise “4 köyümüzün yıllardır sulama sorunu vardı. Başkan Sözünü tuttu ve suyu getirdi. İçme suyu tadında sulama suyuna sahip olduk. Bu bizim için bir velinimettir. Bu bölgenin narları dünya çapında ün yapmış. Bu suyun gelmesi hem kaliteyi daha da artıracak, hem de yeni araziler sulanarak iş imkanı oluşacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Bu tesis bize 50- 100 yıl hizmet edecek. Başta Başkan Menderes Türel olmak üzere ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.