Antalya Kent Konseyi, sergi süresi 30 Ekim’de sona eren EXPO alanının kullanımıyla ilgili rapor hazırladı.
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, sergi süresi 30 Ekim’de sona eren EXPO alanının kullanımıyla ilgili içerisinde görüş ve önerilerin yer aldığı bir rapor hazırladı. EXPO alanın, sergi sonrası kullanımı konusundaki belirsizliklerin halen devam ettiğine işaret edilen raporda, bu konunun projenin daha ilk aşamasında netleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. EXPO çevresindeki zengin tarım alanlarının korunması ve kontrolsüz gelişmenin önlenmesi için gerekli planlama kararlarının acilen alınması gerektiğine vurgu yapılan raporda, “EXPO alanına sergi sonrası verilecek kullanım kararı çevresi tarım alanlarıyla çevrili olan bölgenin tarım potansiyelini geliştirmeye ve yeşil alan sürekliliğini sağlamaya yönelik olmalıdır” önerisinde bulunuluyor.
EXPO alanının kullanımında ilkesel olarak kamu yararının esas alınması gerektiğine de işaret edilen raporda, “Coğrafi konumu göz önüne alındığında Türkiye ve Antalya geleceğin dünyanın sayılı ‘tarım teknolojileri üssü’ olma şansı oldukça fazladır. Bunun yanında turizm Antalya’nın diğer önemli sektörlerinden birisidir. Ancak, bu yıl yaşadığımız sorunlar göstermiştir ki bu denli büyüyen Antalya geleceğini sadece turizm sektörüne bağlayamayacağıdır. Turizm yatırımlarına herhangi bir çevre sorunu yaratmayacak sektörlerin başında tarım ve eğitim gelmektedir. Kentin turizm politikalarının kültürel ve sanatsal faaliyetlerle de desteklenmesi ve dünya ölçeğinde bir bakış açısıyla EXPO sonrası kullanımının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan EXPO sonrası kullanım Antalya’da hem turizmi destekleyici hem de tarımı geliştirici olmalıdır” görüşlerine yer veriliyor.
EXPO sonrası kullanım için verilecek karar ne olursa olsun bölgenin yeşil dokusu ve bio çeşitliliğinin sürdürülmesinin temel ilkelerden olması gerektiği de vurgulanan raporda şöyle deniliyor:
“EXPO sonrası alanın kullanımına yönelik gelecekte ülkedeki tarım ve peyzaj ile ilgili teknolojik Araştırma- Geliştirme (ARGE) çalışmaların yapılacağı uluslararası boyutta ‘Uluslararası uygulamalı akademik eğitim ve araştırma merkezi’ olması, bunun yanı sıra EXPO alanının Antalya’nın kültür ve sanat kenti olma çabalarını da destekleyecek şekilde bir çekim alanı yaratılması uygun olacaktır. EXPO alanının bir kültür ve sanat fonksiyonu ile desteklenmesi, önümüzdeki yıllarda turizme katkıda bulunacaktır.
EXPO alanının tüm engellilerin de dikkate alınarak herkesin erişebilirliğine uygun engelli dostu bir alan olması da dikkate alınmalıdır. Bu alandaki tesislerin sürdürülebilirliği ve yaşatılması da önem taşımaktadır. Bu süreçte alanın geleceği Antalya ve Türkiye kamuoyunda tartışılmaya açılmalıdır. Bu bağlamda EXPO sonrası alan kullanımına bir an önce kentteki tüm dinamikler ve aktörlerin katılımıyla karar verilmesi Antalya’ya kalıcı bir katkı sağlayacak ve gelecek nesillere bu alanı taşıyacak projenin ivedilikle hayata geçirilmesini ve kararlı adımların bir an önce atılmasını kent yöneticilerinden beklemekteyiz.”