Devlet Su İşleri(DSİ)tarafından 104.03 milyon metreküp su depolamaya sahip olan Manavgat Naras Barajı’na test amaçlı su verilmeye başlandı. DSİ Genel Müdürü Murat Acu, barajın enerji üretimine katkı sağlayacağını söyledi.
Enerji maliyeti ile su sarfiyatlarını azaltacak ve ülkenin önemli ihraç ürünlerinin yetiştirildiği alanların oluşacağını ifade eden DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Manavgat sağ sahil ovasında pompajla sulanan 55 bin 550 dekarlık alanın yanında 15 bin 870 dekar ek saha ile birlikte toplam 71 bin 420 dekar tarım arazisi cazibe ile sulanacak. Pompajdan cazibeye dönüşecek olan kapalı borulu sulama sistemi, enerji maliyeti ile su sarfiyatlarını azaltacak ve ülkemizin önemli ihraç ürünlerinin yetiştirildiği sera, muz ve tropikal iklim meyvelerinin modern sulama sistemleri ile sulanması sağlanacak. Yağışlı sezonda Manavgat ilçe merkezinin yanı sıra tarım arazileri ile turistik tesislerimiz de zarar görmesi önlenecek ve Naras Çayı kontrol altına alınacak” dedi.
“Enerji üretimine katkı sağlayacak”
Naras Barajının tamamlanması ile Naras Çayı kontrol altına alınacağını belirten Murat Acu, “Naras Barajının tamamlanması ile Naras Çayı kontrol altına alınacağından Manavgat Çayına olan etkisi azalacak. Böylece kış aylarında olası taşkınlar sebebiyle alçak kotlarda işletilen Oymapınar Barajı daha üst kotlarda çalıştırılacak ve bu sayede Oymapınar Barajında üretilen elektrik enerjisi yılda 20,80 GWh artacak. Bu proje ile 2016 yılı birim fiyatları ile 460 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 32 milyon 853 bin 200 TL katkı ve 8 bin 570 kişiye de istihdam alanı sağlanması hedefleniyor” diye konuştu.
“Yürütmeyi durdurma kararı baraj inşaatını 4 ay geciktirdi”
Yürütmeyi durdurma kararı baraj inşaatını 4 ay geciktirdiğini dile getiren DSİ Genel Müdürü Murat Acu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“23 Mayıs 2014’te bitirilmesi planlanan Naras Barajı’nın yapımına başlandıktan sonra Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazlar sebebiyle ’Yürütmeyi Durdurma Kararı’ verildi ve çalışmalar yaklaşık 4 ay durdu. Ayrıca, proje revizyonları ile çalışmalar esnasında 2 kez taşkın yaşanması da işte gecikmeye sebep oldu. Bütün olumsuz koşullara rağmen baraj inşaatında 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 90 oranında gerçekleşme sağlandı.”
Naras sulamasının tamamlanmasıyla sulama hatlarına test amaçlı su verilmeye başlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu konuşmasını şöyle tamamladı:
“Toplam uzunluğu 79 bin 359 metre olan Naras Barajı Sulaması işi tamamlanarak 71 bin 420 dekar tarım alanının cazibe ile sulanması için sulama hatlarına test amaçlı su verilmeye başlanmıştır.”