Muratpaşa Belediyesi, Moldova Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat’la ‘kardeş kent olma’ yolunda iyi niyet protokolü imzaladı.
Muratpaşa Belediyesi’nin nisan ayında Gagavuzya’nın başkenti Komrat’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Gagavuzya heyeti Antalya’ya geldi. Gagavuzya başkenti Komrat’ın Belediye Başkanı Sergey Anastasov başkanlığında Belediye Başkan Yardımcısı Sergei Külaflı, Gagavuzya Halk Topluluğu Başkanı Dmitriı Konstantinov, Komrat Belediye Meclis üyeleri İliya Koniak ve Dmitriı İevintii, Kara Stephan, Belediye Danışmanı Lidia Ostaş ve işadamları Mihail Anastasov ve Nikolai Kuyçoglo ve Ressam Dmitrii Novak’tan oluşan heyet Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı makamında ziyaret etti. Heyetin Belediye Başkanı Uysal’ı ziyaretinde Belediye Meclis Üyeleri Mutlugül Tarım, Mimar Sinan Özkan, Yener Altuntaş, Hüseyin Erşin, Mustafa Taşbaş, Mahmut Yıldırım ve belediye bürokratları yer aldı.
Dünyadaki tek tipleşme sıkıntısı
Ziyarette Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Nisan ayında Gagavuzya’nın başkenti Komrat başta olmak üzere Türk dünyasının bu önemli ülkesine bir ziyarette bulunduklarını söyledi. Ziyaret ve gerçekleştirdikleri temaslarda aynı kültürel değerleri paylaşan insanlarla bir arada olmaktan son derece memnun olduklarını aktaran Uysal, “Dünyada farklı kültürlerin hızla yok olduğu erozyona uğradığı bir evrilme var. Dünya tektipleşiyor. Dünyadaki bu tektipleşme kültürel özellikleri yok etme riski taşıyor. İnsanoğlunun ortaya koyduğu farklı dinleri, farklı dilleri, farklı yaklaşımları, farklı zevkleri yok etme riski taşıyor” diye konuştu.
‘Muratpaşa’da ağırlamaktan memnunuz’
İnsanlık kültüründe bulunan her şeyin insanlık mirası olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Aynı geçmişten geldiğimiz, aynı dili konuştuğumuz insanlarımız ile Gagavuzya’da buluşmak hoştu. Aynı şekilde şimdi onları Muratpaşa’da ağırlamaktan memnunuz” dedi. Uysal, bir hafta süreyle Antalya’da bulunacak Gagavuzya heyetinin gerçekleştireceği temaslarını karşılıklı bir öğrenme, tanıma süreci olacağını da belirterek, “Belki bizim onlardan öğrendiğimiz şeyler gibi onlarda bizden bir şeyler öğrenecekler. Hep beraber siyasi ve günlük hayatımızı geliştirme imkanı bulacağız” diye konuştu.
Protokol imzalandı
Konuşmaların ardından Muratpaşa Belediyesi ve Komrat Belediyesi arasında ‘kardeş kent’ olmak için iyin niyet protokolü imzalandı. Protokole Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov’la birlikte imzalayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal imzaladı. Ziyarette iki heyet arasında karşılık hediyeler de takdim edildi. Gagavuzya heyeti Antalya’da bulunduğu süre içinde Kaleiçi, EXPO 2016 Antalya fuar alanını gezecek. Finike ve Kumluca’da seralarda incelemelerde bulunacak heyet, Elmalı’da Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı’nın çiftliğinde de temaslarda bulunacak. Demre’de Noel Baba Müzesi ve Myra Antik Kenti’ni ziyaret etmesi planlanan heyet, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Antalya Arkeoloji Müzesi’ni de gezip yetkililerden bilgi alacak.