Muratpaşa Belediyesi’nin Aydın Kanza Parkı ve Kültür Merkezi’nde görevli çalışanı 42 yaşında, 4 çocuk annesi Ayşe Çaltılı’yı üniversite heyecanı sardı. Muratpaşa Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nden (MURGEM) aldığı destekle YGS’yi kazanan 42 yaşındaki Ayşe Çaltılı, şimdi MURGEM’in deneyimli öğretmen kadrosuyla kendisine hayali kurduğu Ziraat Mühendisi olma yolunun açacak tercihleri yapacak.
Muratpaşa Belediyesi’nin eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve gençlerin sosyal gelişimlerine destek olmak için 2015’te hizmete açtığı ve ilk yılında YGS’de yüzde 98.47’lik başarı yakalayan MURGEM’de, Çaltılı öğretmenlerden sınava nasıl hazırlanması gerektiğini dinledi, MURGEM’den yeni kitaplar ve yaprak testler aldı. Kendisine yarattığı her boş vakti sınava hazırlanmak için değerlendiren Çaltılı, soruların içinden çıkamadığı durumlarda yine Kızılsaray Mahallesi’ndeki MURGEM’in kapısını çaldı. Çaltılı, üniversite sınavı heyecanını ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kapasitesini 900’den 600 lise son sınıf, 600 de mezun olmak üzere bin 200’e çıkaran merkezde yapılan merkezi sınavlarda yendi.
Taban puanı katladı
Ayşe Çaltılı, 13 Mart’ta, hayatında ilk kez girdiği sınavda üniversite tercihi yapabilmek için 150 olan YGS taban puanının 27 puan üstünü aldı ve 177 puanla tercih yapma hakkı kazandı. Çaltılı, “Hayatımda ilk kez üniversite sınavına girdim. Öğretmenler aldığım puanın üzerine bir de okul puanının ekleneceğini söyledi. O haliyle sanırım 4 yıllık bir fakülteden tercih yapabileceğim ama iş güç, hayat koşulları bunu pek mümkün kılmıyor” diye konuştu.
En büyük hayali ziraat mühendisliği
En büyük hayalinin ziraat mühendisi olmak olduğunu belirten Çaltılı, 26 Temmuz’da başlayacak üniversite tercihinde 2 yıllık meslek yüksekokullarının tarım, seracılık, park ve bahçe bitkileri, peyzaj ve süs bitkileri gibi yine tarımla ilgili bölümlerini ilk sırada yazacağını söyledi. Tercihleri MURGEM’in deneyimli öğretmen kadrosuyla birlikte yapacağını anlatan Çaltılı, “Bundan sonrası için hedefim dikey geçişle üniversitelerin Ziraat Mühendisliği fakültelerinden birine geçmek. Bunu da başaracağıma inanıyorum. Üniversite okuyan oğlumla hemen hemen aynı dönemde mezun olacağız. O zaman ben tarımda o enerjide bambaşka işler yapabiliriz” diye konuştu.