Birlik Vakfı Antalya Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantılarına Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür katıldı.
Birlik Vakfı Antalya Şube Başkanı Bekir Asri Başkanlığında düzenlenen sohbet toplantısında Bölge Müdürü Özgür, “Su Potansiyeli ve DSİ Çalışmaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi. DSİ’nin Antalya ve ilçelerindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Özgür, “Mevcut su kaynaklarının en güzel şekilde korunması, bu kaynakları kirletecek ve suyun temizliğini ve niteliklerini bozacak her tür davranış ve eylemin engellenmesi gerekir. Suyun kullanımında kesinlikle savurgan ve sorumsuz bir tutum içinde olunmamalı. Su ve diğer tüm doğal kaynaklarımızı azami derecede dikkatli ve verimli kullanmaya çalışmalıyız.
Dinimizin ve kültürümüzün ortaya koyup bize miras bıraktığı “Su medeniyeti”ne sahip çıkarak, onu daha da geliştirmeli ve sonraki nesillere aktarmalıyız” dedi.
Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su potansiyeli hakkında bilgi veren Özgür, “Ülkemizin yerüstü su potansiyeli 193 milyar metreküp olup bunun 15,12 milyar metreküpü (yüzde 7,8) Antalya’da bulunmakta. Ülkemizin yeraltı su potansiyeli 14,7 milyar metreküp olup bunun 0,8 milyar metreküpü (yüzde 5,4) Antalya ilinde bulunmakta. Ülkemizin toplam su potansiyeli 207,7 milyar metreküp olup bunun 15,907 milyar metreküpü (yüzde 7,66) Antalya’da. İçmesuyu potansiyeli 3,46 milyar metreküp olup bunun 0,25 milyar metreküpünü (yüzde 7) Antalya ili karşılamakta. Türkiye’nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 28 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin 25,8 milyon hektarı sulanabilir araziler olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.”
Özgür şöyle devam etti;
“Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hedefimiz; Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2023 yılına kadar 216 milyar kWh-saat olarak hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelimizin çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal olarak yapılabilir kısmının tamamının ülke ekonomisine özel sektörün desteğiyle kazandırılmasıdır. Türkiye su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almamakla birlikte, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kirlenme ve yıllık yağış ortalamasının dünya ortalamasından düşük olması, mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılmasını ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını gerektirmektedir” diye konuştu.
Bölge Müdürü Özgür, Antalya’da işletmede olan, inşaatı devam eden ve planlama ve projelendirme aşamasında olan tesisler hakkında da katılımcılara bilgi vererek katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
Toplantı sonunda Birlik Vakfı Antalya Şube Başkanı Bekir Asri, Özgür’e günün anısına plaket takdim etti.