Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sobacılar Çarşısı’ndaki 6 dükkan ve 1 kafetaryayı, bedelsiz olarak Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (AESOB) 10 yıllığına verdi. Diğer taraftan Fikret Otyam Sanat Galarisi’nin Ahi Evran Müzesi ve Kültür Sanat Galerisi yapılması konusunda ailesi ile girişimlerin başlatılacağı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi Sobacılar Çarşısı’ndaki 6 dükkan ve 1 kafeterya, protokolle bedelsiz olarak 10 yıllığına AESOB’a verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Büyükşehir Genel Sekreteri Birol Ekici ve oda başkanları katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Sobacılar Çarşısı’nın ilk dönem belediye başkanlığında faaliyete geçtiğini hatırlattı. Çarşıdaki 41 dükkanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, 6 dükkan ve 1 kafeteryanın Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu ifade eden Türel, dükkanların Mustafa Akaydın döneminde Fikret Otyam Sanat Galerisi, kafeteryanın ise Sobacalar Müzesi olarak kullanımına açıldığını söyledi.
“Sobacılar Çarşısı cazibe merkezi haline gelecek”
Başkan Türel, şöyle konuştu: “Meclis kararıyla kafeteryanın bir kısmı ile 6 dükkanın müze, kafe ve sanat galerisi açılarak, sanat dallarında sergiler ve konferanslar düzenlemek, profesyonel sanatçılara kullanımına imkan sağlamak, güzel sanatları yaygınlaştırmak, toplumun sanata olan ilgisini arttırmak, eğitim ve kültür maksatlı kullanmak amacıyla belediyemiz ile AESOB arasında 10 yıllık süreli protokol yapılması uygun bulunmuştur.” Yapılan yeni düzenlemeler ile esnafın moral ve motivasyonunu arttırmak amacıyla dinlenme yerleri oluşturulacağını belirten Türel, Sobacılar Çarşısı’nın cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti. Türel, bugünkü konumuyla çarşısının yaşam hareketliliği konusunda kısıtlı olduğunu dile getirdi. Türel, “Burası esnaf ve sanatkarlarımızın bulaşacağı nokta haline gelecektir. Antalya’ya gelen turiste ahiliğin ne olduğunu anlatacak galeri ve müze oluşturmak suretiyle bu adımları attık” dedi.
Fikret Otyam Sanat Galarisi, Ahi Evran Müzesi ve Kültür Sanat Galerisi’ne dönüştürülecek
Menderes Türel, AESOB’un çarşıyı esnafa yakışan bir merkez haline getireceğini söyledi. Türel, bir gazetecinin Fikret Otyam Sanat Galarisi ile ilgili sorusuna ise, "Biz göreve geldiğimiz zaman orası faal durumda değildi. Kapalıydı ve hiçbir etkinlik yapılmıyordu. Bunlar biz göreve geldikten sonra olmuş bir şey değil. Zaten biz gelmeden önce de bildiğiniz gibi kapalı durumdaydı. Ancak Fikret Otyam Antalya’da yaşamış ve vefat etmiş önemli bir sanatçımızdır. Burada AESOB’un vereceği karar önemlidir. Burasını Ahi Evren Müzesi ve Kültür Sanat Galarisi’ne dönüştürme noktasında bir talebi söz konusu olursa biz de ailesi ile görüşürüz. Ailesinin bir önerisi varsa onu almak suretiyle gerekli adımları atarız. Gerekirse ailesi kendi mülkiyetlerinde bu galeriyi yürütmek isterlerse destek veririz. Ülkemizin farklı bir yerine taşımak ve yaşatmak isterse ona da her türlü desteği vererek katkımızı sağlarız” dedi.
“Nasıl değerlendirilmek istenirse biz de gerekli katkımızı ortaya koyarız”
AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise daha önce de Antalya’da Ahi Evren Müzesi ve Kültür Sanat Galerisi yapacaklarını ifade ettiklerini ve konseptine uygun olarak kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin fotoğraf galerisini yapacaklarını söylemesi üzerine Türel, "Biz de bu konuda ailesi ile temas kurarız. Nasıl değerlendirilmek istenirse biz de gerekli katkımızı ortaya koyarız" dedi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise Menderes Türel’e esnafa verdiği katkılardan dolayı teşekkür ederek,” Antalya’mıza yapmış olduğunuz önemli yatırımlar ile şehrimizi bir marka haline getirdiniz. Daha önce “Bu turist bu çarşıya gelecek ve bu çarşıya girecek demiştiniz” bu bağlamda yapılan cadde ve çevre düzenlemeleri ile esnafımızın kazanımları artacaktır. Esnaf ve belediyemiz arasında alınacak kararlarda fikir alışverişinde bulunarak daha iyi yatırımların yapılmasının önünü açtınız” ifadelerini kullandı. İmza töreni sonrasında AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e Ahi Evran heykeli hediye etti.