AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nın 15 günde bir yaptığı kahvaltılı basın toplantısı İl Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, 15 Temmuz şehitlerinin isimlerini FETÖ kapsamında el konulan okullarda yaşatacaklarını söyledi.
Diyarbakır’da meydana gelen patlamada 8 şehidin olduğunu ifade ederek konuşmasını başlayan AK Parti İl Başkanı Sümer, “Bombalı araçla yapılan saldırıda 8 şehidimiz var. Bunlardan bir tanesi orada görev yapan polisimizin oğlu o da şehit oldu. Beytüşşebap’ta gençlik kollarından kardeşimiz de şehit oldu. Hepsinin mekanları cennet olsun. Yaralılara da Allah’tan acil şifalar diliyorum” dedi.
“Halk 15 Temmuzda özgürlüğünü kısıtlamaya çalışanlara engel oldu”
15 Temmuzda FETÖ’cülerin ülkeye darbe girişimi olduğunu belirten Başkan Sümer, “O günden bu yana da ülke olarak gündemimiz bu konularla ilgili devam etti. Milletimiz çok duyarlı. Eskisi gibi değil. Eskisi gibi olmadı ve tepki verdi. O zamanlarda olaylara dışarıdan seyirci olmuş. Bu sefer öyle yapmadılar. Darbelerden çok çektikleri için bu sefer tepkilerini koydular. Özgürlüklere hiçbir zaman müdahale ettirmemiş ve 15 temmuzda da özgürlüğünü kısıtlamaya çalışanlara engel oldu” diye konuştu.
“Yenikapı’da Guiness Rekorlar Kitabına girecek şekilde mahşeri kalabalık oldu”
15 Temmuz akşamında partiye karşı bir kalkışma olarak görülüyor ama cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan halkı dışarıya davet edince herkes meydanlara geldi. Bizim halkımız meydanlardaydı. Bizde 27 gün boyunca aralıksız olarak sabaha kadar nöbet tuttuk. İlçelerimizde de her ilçenin meydanında nöbetler devam etti. 15 Temmuzdan sonra Yenikapı mitingi oldu. Tüm siyasi partiler orada yer aldı ve genel başkanları konuştu. Guiness Rekorlar Kitabına girecek şekilde 5 milyonluk bir mahşeri kalabalık oldu. İnsanlar bir araya geldi. Uzlaşı kültürü tekrar meydana geldi. Büyük bir miting gerçekleşti. Şehrimizde de 30 bin üzerinde insanımız Cumhuriyet Meydanı’nda mitinge katılım gösterdi. Antalya’da da birlik ve beraberliği tüm Türkiye’ye göstermiş olduk. Bu birlik ve beraberliği göstermeye devam edeceğiz. Mitinge gelip destek veren herkese teşekkür ediyorum ve ben yarından itibaren oraya gelen siyasi partileri ziyaret edip teşekkür edeceğim. Antalya ile ilgili neler yapılacak ortak bir akılla siyasi parti başkanlarıyla konuşacağım. Antalya için bütün fikirleri ele alacağız” şeklinde konuştu.
“15 Temmuz demokrasi şehitlerinin isimleri el konulan FETÖ okullarında yaşatılacak”
15 Temmuzun bir işgal hareketi olduğunu söyleyen Başkan Rıza Sümer konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şehitlerimiz var. Özellikle partimizde şehitler var. 240 tane şehidimiz var. Antalya’dan da 2 tane şehidimiz var. Bir tanesi Yasin kardeşimiz. Bir tanesi de polis kardeşimiz Zeki Kılınç’ın oğlu polis Oğuz Kılınç şehit oldu. Biz bu isimleri yaşatmak istiyoruz. İki tane okulda şehit olan kardeşlerimizin isimlerini vereceğiz. Korkuteli de bulunan Korkuteli İmam Hatip Lisesi Şehit Yasin Naci Ağaroğlu, Antalya’da Muratpaşa Toros Akdeniz Lisesi’ne Şehit Muhammet Oğuz Kılınç Anadolu İmam Hatip Lisesi, Döşemealtı Toros Fen Lisesi’ne Şehit Volkan Canöz, Gazipaşa Ufuk Bilge İlk-Orta Okulu’na Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kepez Feriha Öpçin İlk-Orta Okulu’na Şehit Ufuk Baysal Anadolu İmam Hatip Lisesi isimlerini vereceğiz. Korkuteli’deki okul haricinde bulunan diğer okullar FETÖ/PDY kapsamında el konulan okullar. Biz demokrasi şehitlerimizin isimlerini oralara vereceğiz. Bu isimler 15 temmuz şehitlerinin isimleri. Bu isimleri her gördüğümüzde unrutmamamız lazım. O yüzden bu isimleri yaşatacağız. Aileleriyle birlikte bu okullara giderek görmek istiyoruz. Ayrıca Çallı’da yapılacak kavşağada 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Köprüsü ismini vereceğiz. Parti olarak da bunun takipçisi olacağız. Diğer siyasi partiler de bunu destekleyeceklerdir. Çünkü meclis bombalandı. 15 Temmuzu hiç unutturmamamız lazım.”
“17-25 Aralıktan sonra FETÖ’cüleri zaten elemiştik”
17-25 Aralık sonrasında parti olarak yaşadıkları sıkıntılarına olduğunu ifade eden Sümer, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifadeye çağrıldı. Cumhurbaşkanımız hastayken suikast olayları yaşandı. 17-25 Aralıktan sonra bu FETÖ ile mücadeleyi yapan tek başına AK Parti oldu. Şimdi basında görüyoruz. Ak Parti içerisinde FETÖ temizliği başladı diye. Biz 17-25 Aralıktan sonra başladık buna. Bu olaylara rağmen bu adamları içerimize almak için ahmak olmamız lazım. Karalama kampanyası var gibi gözüküyor. Bunlar bizim için küçük şeyler. FETÖ terör örgütüne bağlı kimse yok diye düşünüyorum. Partinin içine de sızmış olabilirler. Biz bunları tespit etmeye çalışacağız. Gerekirse teker teker inceleyeceğiz. İstifa aldığımız yönetim kurulu üyeleri var. Disipline sevk ettiğimiz olursa biz bunları açıklayacağız. Antalya’da bir gazete var. 2010 yılındaki fotoğrafları getiriyor. Referandumda bunlarla bir araya geldiğimiz fotoğrafları ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyor. Halka bir algı operasyonu oluşturmaya çalışıyor. 17-25 Aralıktan sonra bir araya gelmişiz gibi gösteriyor” dedi.
“Kaş Belediye başkanına güveniyorum”
Basında Ak Parti’nin içinde FETÖ temizliğine yönelik haberler yer aldığını belirten başkan Rıza Sümer, bu temizliği çok önceden yaptıklarını söyledi. Karalama kampanyası yapıldığını ifade eden Sümer, “Bu adamları temizlemeye başladıktan sonra içimize almak için ahmak olmamız lazım. FETÖ’nün parti içinde olmadığına inanıyorum, ama bunların takiye adı altında yapmadıkları kalmıyor. Parti içine de karışmış olabilir, bunları temizlemeye devam edeceğiz Ben iddia ediyorum parti içinde girmelerine izin vermedik. İstifasını aldığımız yöneticilerimiz var ve bunları ilan ediyoruz. Bağlantıyı tespit ettiğimizde kesin ihraçlarımız olacak. Bu alçaklalar referandumdan bizi aldattılar ve kendi adamlarını içerimize soktu. Elmalı’da ilçe başkanımız istifa etmişti ama kendisinde şüphemiz yok. Ailesinde bu örgüte isimlere sempati olanlar var, bu yüzden biz istifasını istedik ve istifa etti. Yeni bir ilçe başkanı arayışı içindeyiz. Kaş Belediye Başkanı’nın bu yapıyla hiçbir ilgisi yok. Oğluna defalarca anlattık ama kendisini bu yapıdan çıkaramadık. Kaş Başkanı’nın sadakatine samimiyetle inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Valimiz belediyelerden FETÖ temizliği istedi”
Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun Antalya’da bulunan 19 belediyeye içlerindeki FETÖ’cüleri temizlemeleri konusunda bilgi istediğini ifade eden AK Parti Antalya İl Başkanı Sümer, “Valimiz hassa bu konuda. Belediye içerisinde özellikle belediyeler de FETÖ yapımı olduğuna dair duyumlar var. Belediyelerden de bunu istedi. Kendisi de yapamaz mı yapabilir tabi. Kaçıyorlar ama buna da ‘hicret’ diyorlar. Şuan cemaat, hizmet ve himmet kelimelerini kullanamıyoruz. Maalesef bu kelimeleri bizden soğuttular kullanamıyoruz. Belediye içerisinde yapılanmış olabilirler. Belediye başkanlarımız kendi personellerini tanırlar diye o yönde bir çalışma istedi. Para yatıran, okullarına gönderenler hemen belirleniyor ve açığa alınıyor. Valimiz neden böyle bir şey dedi ona sormak lazım” şeklinde konuştu.
“Askeriyeler 81 ilde şehir dışına taşınacak”
Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 temmuz darbe kalkışmasından sonra askeriyelerin şehir dışına alınması konusunda Başkan Sümer, “Askeriyelerin taşınması 81 ilde olacak ve şehir dışına taşınacak. Şehrimizde olanlar da şehir dışına alınacak. Mantıklı olan da bu. Dışarıdan gelen saldırılar için askeriyenin olması lazım. Biz parti olarak bakanımızın dediğinin arkasındayız, Orduevi ve lojmanlar ile ilgili olarak. Biz belediye olarak oraları da istedik. Bu konuyla ilgili bir talepte bulunduk ama aşamamıştık. Şimdi tekrar gündeme gelirse oraya yapılan parka ilave yapılabilir” diye konuştu.
“Millet meydanlarda ‘idam’ diye inledi”
İdam hakkında da milletin görüşünün ön planda olacağını ifade eden AK Parti İl Başkanı Sümer, “Milletin görüşü bizim görüşümüz. Millet meydanlarda ‘idam’ istiyoruz diye inledi. Millettin istediğini bizde istiyoruz. Sadece AK Parti’nin istediğiyle olmuyor. Diğer partilerinde buna onay vermesi gerekiyor. Milletin istediğini siyasi partiler de geri planda tutmayacaktır. Kendi yetiştirdiği, milletin parası ve vergisiyle alınan silahlarını, tanklarını milletin meclisine doğrulttular. TBMM’de buna duyarsız kalmaz diye düşünüyorum” dedi.
Sivil Toplum Kuruluşlarının(STK) ilk günden beri 15 Temmuz demokrasi mitinglerinde yer aldığını söyleyen Başkan Rıza Sümer konuşmasını şöyle tamamladı:
“STK’larda ilk başlarda ne olduğunu anlamadı. Onlar fert olarak geldi. 3-4 gün abondene şeklindeydik. Sahnede bir sunum yapmamız lazım. 1-2 gün biz konuştuk ondan sonra STK’lara bıraktık. Onları çağırdık gelin FETÖ ile ilgili siz konuşun dedik. Avukatları çağırdık cübbelerinizle konuşun dedik. Baya bir ses getirdi. Sağ olsunlar tüm STK’lardan iyi destek geldi.”