Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye tarafından başlatılan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Projesi’nin ilk toplantısı yapıldı. Her iki bölge için 2014 yılında oluşturulan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yerel Çalışma Grubu, Kekova için önemli kararlara imza atıldı.
Demre’ye bağlı Kekova’da düzenlenen toplantıya Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Garnizon Komutanı Jan. Yüzbaşı Hasan Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi Demre Koordinatörü Veli Sertbaş, WWF Akdeniz Sorumlusu Mauro Randone, Kaş Liman Başkanı Galip Avcı, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Ramazan Eser, WWF-Türkiye Proje Koordinatörü Eray Çağlayan, Demre ve Kaş Yatçılar Kooperatifi başkanları ve turizmciler katıldı.
17 KURUM KAŞ VE KEKOVA İÇİN GÖREV BAŞINA GEÇİYOR
2014 yılında başlatılan Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Projesi için kurulan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yerel Çalışma Grubu, aralarında 17 kurumun ve sivil toplum kuruluşların bulunduğu bir grupla koordineli bir şekilde çalışarak, Kaş ve Kekova’nın doğa ve çevresinin korunmasını üstlenecek.
AMAÇ SÜRDÜREBİLİR TURİZM
Toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Eray Çağlayan, çalışma grubunun görev alanları ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Projeyle birlikte Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nın tümünde sürdürülebilir turizm anlayışının hakim kılınması için örnek alınabilecek uygulamalar yapacaklarını kaydeden Çağlayan, "Çözüm için üye olan tüm kurum ve kuruluşların önerilerini değerlendireceğiz. Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni kendi kendine yeten, yerel unsurlarla koruna bir bölge haline getirmek istiyoruz" dedi.
“ORFOZ BALIĞI TEHLİKEDE”
Dünya Doğayı Koruma Vakfı Akdeniz Koordinatörü Maura Randone, 6 pilot bölge oluşturmak istediklerini kaydederek "Akdeniz kıyısında 450 milyon insan yaşıyor. Yılda 80 bin kişi Akdeniz’de yolculuk yapıyor. Akdeniz, her geçen zaman artan bir baskı altında. Akdeniz’de doğalgaz ve petrol bulma çalışmaları yapılıyor. Bu denizde bulunan balık rezervlerini etkiliyor. Aynı zamanda kaçak avcılıkta nesli tükenmekte olan balık türlerini tehlikede bırakıyor. Özellikle Orfoz için ciddi anlamda bir tehlike söz konusu. Bunu Sahil Güvenlik Komutanlığı, yerel belediyeler, tarım ve hayvancılık müdürlüğü gibi yetkili kurumlarla denetlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
Demre Kaymakamı Murat Uz ise, tarihi ve doğal güzelliğiyle turizmde önemli bir yere sahip olan Kekova’nın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması için herkesi görev başına davet etti. Kekova’yı korumak için her türlü tedbirin alınacağını kaydeden Kaymakam Uz, "Kekova gibi özel bir bölgeden bahsediyoruz. Bu bölgenin sorunlarını doğal yapısına zarar vermeden korumak için tüm kurumların görev başına davet ediyorum. Herkes taşın altına elini koymalı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız da bu konuda yardımcı olmalıdır" dedi.