Belediye Binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeleri, TSK içerisindeki bir grubun darbe girişimini basın açıklamasıyla protesto etti.
Darbe girişimini protesto etmek amacıyla Ardahan’da düzenlenen ‘Demokrasi Nöbeti’nde çeşitli parti temsilcileri ile Sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.
Burada konuşan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, darbe girişimini kınayarak, şehitlere rahmet diledi. Köksoy, darbelerin bıraktığı travma, zulüm ve mağduriyeti en çok çekenlerin sivil halk olduğunu söyleyerek, ’’Darbe ve darbeler sürecinin ne anlama geldiğini siviller çok iyi bilir. Ve sivillerin temsilcisi olan STK’lar buradadır. Milletin malına, namusuna, vatanına ve bayrağına yine milletin silahlarını, tankları ve uçaklarını çalarak millete yöneltmiş bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldık. Elbette 15 Temmuz’dan bu yana darbenin detaylarını izliyoruz. Bu darbenin başka bir özelliği de beyni satın alınmış ve mensupları da piyon ve köle durumuna düşmüş, maalesef milletimizin göz bebeği olan peygamber ocağı dediği gözbebeğimiz, devletimizin en önemli kurumu Türk Silahlı Kuvvetlerin içerisinden çıkması hepimizi üzmüştür. Ülkemizin kardeşliğe, bütünlüğe, kenetlenmeye ihtiyacı olduğu bu son günlerde vatanın her köşesinde bu milli dayanışmayı, bu milli birliği, kenetlenmeyi ve kardeşlik atmosferini hep birlikte izliyoruz. Bu bizi mutlu ediyor ve geleceğimize yönelik travma oluşturan darbe teşebbüsünün kısa sürede realite edileceğinin, iyileşeceğinin umudunu veriyor. Bu anlamda da burada milli birliğimizin, halkımızın, milletimizin temsilcilerinin burada kol kola, el ele bir arada olması takdire şayandır. Hep birlikte darbeleri lanetliyoruz ve reddediyoruz. Kesinlikle olması gereken halkımızın özgür iradesidir, milli iradedir.’’
Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanı Yalçın Taştan ise, ’’Normal insan olan herkesin darbeye karşı olacağı düşüncesindeyim. Farklı yetişmemiş ise bu insanın doğasında olmalı. Bu Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bu halk Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde yoktan bir devlet ve ulus yarattı. Orduları yok, tersaneleri kapatılmış ve işte o gün Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü hatırlatmak gerekiyor. Her ne sebeple olursa olsun cuntacılığın, darbenin, diktanın insanlıkta yeri yoktur ve olmamalıdır.’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından darbe girişiminde hayatını kaybeden vatansever güvenlik güçleri ve vatandaşlar için Kur’an-ı Kerim okundu. Okunan Kur’an-ı Kerim’lerin ardından demokrasi şehitleri için dua edildi.