Ardahan Üniversitesi 26 Temmuz günü yapacağı Rektörlük seçimleri için hazırlıklarını sürdüren Prof. Dr. Halim Kazan, Basınla iftar yemeğinde bir araya geldi.
Ahsen pastanesinde Basın Mensuplarına İftar programı düzenleyen (ARÜ) Rektör adayı Prof. Dr. Halim Kazan, gündeme ilişkin bilgileri değerlendirerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Rektör adayı Kazan, temeldeki felsefesinin daima gelişmek, yenilikçi, girişimci, İnovatif düşünceleri ortaya koyan, taşıyan ve Üniversiteyi dördüncü nesil Üniversite haline getiren üniversite yönetimi olarak Ardahan Üniversitesini farklı şekillerde geliştireceğini söyleyerek, "Şeffaf katılımcı, akılcı, araştırıcı, insana önem veren, insanı merkeze koyan bir yönetim anlayışı ile bu üniversiteyi yönetmeye çalışacağım. Bunun için bütün çalışanların endişeye mahal vermesine gerek yok." dedi.
Kazan, toplumların kalkınmasında lokomotif rol projelerin hayata geçirilmesi ile başlar. Eğer sizlerin gerçek projeleri yoksa, projeleri katma değere dönüştüremiyorsanız gelişmekte de belli bir aşama kat edemezsiniz. Ardahan Üniversitesi kurulalı 8 yıl oldu ve kuruluşundan bugüne belli bir aşamaya gelmiş durumda. Benim amacımda bulunduğu seviyeden daha da yukarıya taşımaktır. Bunu yapabilmek için yetişmiş insan gücüne, iş bilen insanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Üniversitelerin sıradan bir kurum olmadığını söyleyen Kazan, ’’Üniversite Rektörlüğüne talip olduğunuz zaman bilgi, beceri, yetenek ve tecrübenin mutlaka orayı yönetecek seviyede olması gerekir. Üniversitelerdeki insanların % 100’ü eğitimli ve onları yönetmeye talip oluyorsunuz. Onlardan bir farkınız olması lazım. Evet o farkımın olduğunu ifade etmek isterim. Farkım şu? Şu aşamaya kadar iki tane üniversiteyi temelden, sıfırdan kurup teslim etmiş durumdayım. Bunun ötesinde bilimsel alanda da Türkiye’nin saygın bilim adamlarından birisiyim. Yüzlerce yayını, kitabı, makalesi ve çeşitli bilimsel çalışmaları, projelerin patentleri olan birisiyim. Bu bilgimi ve birikimimi Ardahan’a aktarmak istiyorum, her şeyden önce Ardahanlının hizmetine sunmak istiyorum.’’
Projelerle, belgeler ve bilgilerle buraya geldiğini söyleyen Kazan, ’’Bu bölge kaderine terk edilmiş ve fakir bir bölge, onun için benim bu üniversiteye sadece Rektör olmam değil, Ardahan bölgesini lokomotiflik yapmaya geliyoruz.Buranın coğrafyası beli ve buraya Tarım teknokentlerini kuracağız. Organik ürünler için, organize sanayi bölgelerini buraya kurmak için bilimsel altyapıyı ve daha sonrada fiziki altyapıyı şehirle birlikte ortaya koymaya çalışacağım. Katma değer üretmeyen toplumlar daima köle toplumlardır. Eğer siz katma değer üretemiyorsanız köle toplumsunuz, köleliği kabul etmiş demektir. Kölelik illa fiziki anlamda değildir. Mental anlamda bağımlılık arz eden toplumlar kesinlikle köle toplumlardır. Biz bunu kırmalıyız, benim bölgemin kaderi olamaz. Benim bölgemin kaderi fakirlik, fukaralık, terör ve benzeri şeyler olamaz. Bunu için değer üretecek insanlara, çalışanlara, kurumlara, kuruluşlara ihtiyaç var. Bu yüzden ilk önce organik ürünler organize sanayi bölgelerinin üniversite ve sanayi işbirliğiyle kurulması, hak eden yada hak ettiği yeri Ardahan’ın alması gerekir. Onun ötesinde işsizliğimiz çok, bunun için Üniversite ve sanayi işbirliğiyle kuluçka merkezlerini oluşturmak gerekiyor. Kuluçka merkezlerinin ötesinde yine farklı değerler yaratacak, şu anda üniversitemizde olmayıp da Üniversitemize kazandırılacak Hayvancılığa, Tarıma ve tekno kentlere yönelik bölümlerin açılması, bu bölümlerin Ardahan’a kazandırılması ve alanında saygın birer Fakülte ve dolayısıyla Ardahan Üniversitesinin saygın bir Üniversite konumuna getirilmesini hedeflemekteyiz.’’ Şeklinde konuştu.