Gürbulak Gümrük kapısında Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda 16 ton kaçak çay ele geçirildi.
Gürbulak Gümrük Kapısı’nda yüklü miktarda çay kaçakçılığı yapılacağı istihbaratını alan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri sahadaki denetim ve kontrollerini arttırarak araçları birer birer izlemeye aldı.
Bu kapsamda yapılan çalışmalarda, İran’dan ülkemize girmek için Gürbulak Gümrük Sahası’na gelen bir TIR aracı ekipler tarafından X-Ray araç ve konteyner tarama sistemine sevk edildi.
Şüpheli olarak değerlendirilen İran plakalı araç ile taranmak üzere X-Ray hangarına yanaşan aracın dış görünüşlerinin birbirleri ile uyumlu olmadığının, tespit edilmesi üzerine ekipler araştırmayı derinleştirdi. CCTV kameraları ve yüz tanıma sitemi kayıtlarını inceleyen ekipler, TIR aracının plakasının yasal yük taşıyan başka bir araca ait plaka ile değiştirildiğini belirledi.
X-Ray taraması ve detaylı arama sonucunda yapılan aramada, şüpheli araçta kaçak olarak yurda sokulmaya çalışılan 16 ton dökme çay ele geçirildi. Söz konusu çayın gümrüklenmiş değerinin 317 bin 520 TL olduğu belirlendi.
“İkiz TIR” ismi verilen bu yöntemle sınır kapısında gümrük idaresini yanıltarak kaçakçılık yapmaya çalışan iki araca el konulurken, sürücüler hakkında Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.