Kahramanmaraş Barosu avukatlarından Benan İyem, Türkiye Barolar Birliği Gençlik İletişim Birimi’nin düzenlediği ‘Bir Karar Bir Konuk’ programına katılarak şehrimizi temsil etti. Kamulaştırma davalarına ilişkin Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin arsa sahiplerini koruyan kararına ilişkin bir değerlendirme yapan Benan İyem şunları kaydetti:

“Dava, kamulaştırmasız el atılan taşınmaz bedelinin tahsili istemi talebiyle açılmış olup Mahkemece incelemede, dava konusu taşınmazın kamulaştırılmasına ilişkin tebligatların tümünün aynı adrese çıkartıldığı, kamulaştırma tarihindeki maliklerden birine çıkartılan tebligatların bila döndüğü, diğerine çıkartılan tebligatların ise kime tebliğ edildiği anlaşılamadığından usulsüz olduğu, usulüne uygun kamulaştırma tebligatı yapılmamış kişi açısından kamulaştırma işlemi başlamayacağı gibi taşınmazın hükmen idare adına tescili için Kamulaştırma Kanunu’nun 17. maddesi uyarınca açılan davada yapılan tebligatların kamulaştırma işleminin tebliği yerine geçmeyeceği, tapuda ferağ verilmediği ve kamulaştırma bedelinin ödendiğine dair herhangi bir belge de ibraz edilemediğinden kesinleşmiş bir kamulaştırma işleminin varlığından söz edilemeyeceği, Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girmesi ile, 6487 Sayılı Kanun'un 22.maddesiyle 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa eklenen geçici 7.maddesi iptal edildiğinden somut olayda bu maddenin uygulanmasının da mümkün olmadığı, bu itibarla ilk derece mahkemesince davanın kabulüne ilişkin olarak verilen kararın yerinde olduğuna karar verilmiştir. Bu karar gibi Yargıtay’ın birçok emsal kararı bulunmakla birlikte Anayasamızca koruma altına alınan mülkiyet hakkı için büyük önem arz etmektedir. Bu sayede birçok vatandaşın sahip olduğu taşınmazların, haberleri olmaksızın, usulsüz bir şekilde kamulaştırılarak mülkiyet haklarının ihlal edilmesinin ve mağduriyetlerinin önüne geçilmiştir.’’

Av. Benan İyem’in katıldığı Türkiye Barolar Birliği Gençlik İletişim Birimi’nin düzenlediği Bir Karar Bir Konuk programının ayrıntılı görüntüleri linkte yer alıyor:

‘https://www.instagram.com/tv/CM-QMz4j6QW/?igshid=7wdegf0hipnn’

‘https://www.instagram.com/tv/CM7uKbHDFcE/?igshid=17dde6gnz8a59’

Peki kimdir Av. Benan İYEM?

Bunların dışında genç duruşuna rağmen meslek hayatına birçok başarı sığdıran İyem, farklı konularda hem çeşitli üniversiteler hem de Türkiye Barolar Birliği nezdinde birçok eğitime katılmıştır. Rekabet Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nda staj yapma ve Türkiye’nin bu önemli kurumlarında eğitim alma şansı yakaladığını söylüyor. Bununla da yetinmeyerek 14 Kasım 2018 tarihinde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen yaklaşık bin kişinin katıldığı ‘Gençler Konuşuyor’ adlı etkinlikte öğrencilere avukatlık mesleği hakkında eğitim vermiştir.

Yine 01.12.2018 tarihinde Türkiye Barolar Birliği Gençlik İletişim Birimi ile Sosyal Hizmet Federasyonu’nun birlikte düzenlediği etkinlikte ‘Adli Sistemde Çocuk’ konusunda açıklamalar yapmıştır. Av. Benan İyem bu eğitimin çok verimli geçtiğini ve toplumun en çok korumaya muhtaç kesimi olan çocukların haklarını öğrenmesi ve bunun geliştirilmesinin çok önemli olduğunu dile getiriyor.

Bunun yanı sıra henüz ‘Hukukta Uzmanlık Sınavı’ yasalaşmamışken Kanal B’de yayımlanan ‘Genç Düşünce’ programına katılarak avukatlık sınavının önemine ve diğer ülkelerdeki avukatlık sınavı uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur.

Bu konuda İyem, Hukukta uzmanlık sınavının yasalaşması için Türkiye Barolar Birliği’nin her türlü çalışmasına destek verdiğini ve üniversiteye ilk adım attığı tarihten yana bunun için çalıştığını bu sebeple Yargı Reformu Paketinden çok memnun olduğunu dile getiriyor.

Bu kadar uzun eğitim dönemi sonrası hala meslek içi eğitim programlarına katılan Av. Benan İyem mesleğini severek yaptığını, bunca eğitimin ona çok vizyon kattığını, bir şeyler öğrenmekten ve öğretmekten çok keyif aldığını söylüyor. Gayrimenkul Hukuku, Ticaret Hukuku, Sigorta Hukuku, İnşaat Hukuku, Ceza Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Miras Hukuku, Vergi Hukuku, İdare Hukuku ve Dış Ticaret Hukuku alanlarında çalışmalarını sürdüren Benan İyem, vatandaşlarımızın haklarını bilmesinin çok önemli olduğunu bunun için daha çok çalıştığını söylüyor.