Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gölgede 40 dereceye varan aşırı sıcaklar orman yangınına neden oldu.
Alınan bilgiye göre; Ayvalık’ın Yenimahalle mevkiinde Kaleüstü adıyla anılan çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda saat 17.00 sıralarında orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisi ve ormanlık alanın zeminindeki kuru otların tutuşmasıyla hızla büyüyen yangın birçok çam ağaçlarına zarar verdi.
Yenimahalle’deki yerleşim alanlarını da tehdit eden ve yaklaşık 2 dekar ormanlık alanda etkili olan yangına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği’ne ait 5 arazöz ve iş makineleriyle müdahale edildi.
Yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından yangın kontrol altına alınıp, söndürüldü. Yangında ormanlık alanın zeminindeki kuru otlar tamamen küle dönerken, bölgede 50 kadar çam ağacı da zarar gördü. Vatandaşların da itfaiye ekiplerine yardım ettiği, Ayvalık Belediyesi’nin mücavir alanında olduğu öğrenilen orman yangını ile ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, yangının aşırı sıcaklar ve düşük nem nedeniyle çıkmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Bölgede 1953-54 yılında vatandaşlar tarafından dikilen çam ağaçlarının zeminine bilinçsizce atılan cam kırığı parçalarının büyüteç görevi görerek, yangının çıkmış olabileceğini kaydeden Başkan Gençer, “Şu anda ülkemizin birçok ormanlık alanında da yangınların çıktığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Aslında her orman yangını yüreklerimizi yakıyor. Bu yangının da aşırı sıcaklar nedeniyle çıktığını tahmin ediyoruz. Halen mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları orman yangınlarını tetikleyen en büyük etkenlerdir. Bu yüzden de vatandaşlarımızın bu konuda son derece hassas ve dikkatli olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.