Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bin 389 askerin daha ihraç edilmesine ilişkin kanun hükmünde kararname yayınlandı. Kararnameye göre aralarında Kastamonu Jandarma Bölge ve Garnizon eski Komutanı Faruk Bal’ın da olduğu 5 subay ihraç edildi.
15 Temmuz gecesi Türk silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış bir grup FETÖ mensubu asker tarafından gerçekleştirmeye çalışılan hain darbe girişimi sonrasında başlatılan operasyonlar kapsamında ordu içerisine sızmış FETÖ mensubu askerlere yönelik temizlik tüm hızıyla sürüyor.
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnameyle ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınması amaçlandı. Bu kapsamda milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatı bulunan bin 389 askeri personel Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edildi.
Soruşturma kapsamında daha önceden tutuklanan Kastamonu Jandarma Bölge ve Garnizon eski Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Jandarma Bölge ve Garnizon Kurmay Başkanı Albay İrfan Kızılarslan ile Binbaşı Ümit Kurt, Jandarma Üsteğmen Halil Çelik, Jandarma Çavuş Akif Demirdelen Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atıldı.
Söz konusu personelin askeri rütbeleri ve memuriyetleri, mahkumiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bunlar yeniden TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı’na kabul edilmeyecek, kamu hizmetinde istihdam olmayacak. İhraç edilen personelin uhdesindeki her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim, denetim kurulu, tasfiye kurul üyelikleriyle benzer görevleri de sona erdirilecek. Söz konusu askeri personelin silah ruhsatlarıyla pilot lisansları da iptal edilecek. Oturdukları kamu konutlarından 15 gün içinde tahliye edilecek bu personel, özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı da olamayacak.