İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sabah saatlerinde gerçekleşen "Himmet" operasyonuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gözaltına alınan şüphelilerden 41’inin Bank Asya personeli diğerlerinin ise FETÖ’ye finansman sağlan şirket yönetici ve çalışanları olduğu kaydedildi.
Adliyenin internet sitesinde de yayınlanan yazılı açıklamada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu’nca yasa dışı FETÖ/PDY örgütüne finansman sağlamak, üye olma, örgütün propagandasını yapmak ve suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak suçlarından gizli soruşturma yürütüldüğü aktarıldı.
Soruşturma kapsamında; Bank Asya hakkında düzenlenen Teftiş Kurulu raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce soruşturma yapıldığı anlatılan açıklamada, “Yapılan tahkikat sonucunda; burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak toplanan paraları, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı” kaydedildi.
“ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ YARDIM PARALARIYLA USULSÜZ İŞLEM YAPMIŞTIR”
Para ve çeklerin dini duygular istismar edilerek toplanıldığına dikkat çekilen açıklamada, paraların Bank Asya’nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı ifade edildi. Açıklamada, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı bulunmayan örgüt yöneticilerince usulsüz işlem yapılarak, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu işlem ve eylemlerin bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır” denildi.
140 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİ
Soruşturma konusu suçları işlediklerine yönelik iddia ve delil elde edilen 140 kişi hakkında gözaltına alınması talimatı verildiği kaydedilen açıklamada, “Başsavcılığımızın talebi üzerine İstanbul Anadolu 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin 15 Nisan 2016 tarihli kararı uyarınca bir kısım şüphelilerin adreslerinde soruşturma konusu suçların unsuru ve delili olabilecek eşya ve belgelerin tespit ve temin edilebilmesi için aram ve el koyma kararı verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
41 ŞÜPHELİ BANKA ASYA PERSONELİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 100 şüpheliden 41’inin Bank Asya’nın değişik şubelerinde çalışan personeli, diğerlerinin ise 2014-2015 yılları arasında örgüte finansman sağlayan ve finansmana aracılık eden şirket yöneticisi ve çalışanları ile himmet hesaplarını örgüt adına kontrol eden kişiler olduğu anlatıldı.
SORUŞTURMA İSTANBUL MERKEZLİ 8 İLİ KAPSIYOR
Açıklamada, “Bank Asya’nın İstanbul’da bulunan 4 şubesinden yoğunlaşan ve İstanbul merkezli olmak üzere 8 ili de kapsayan soruşturma Başsavcılığımızca her yönüyle detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir” denildi.