Şanlıurfa’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan askerlerin ifadeleri doğrultusunda darbe hazırlığının nasıl yapıldığı ortaya çıktı. Darbe gecesi mühimmat yüklenen tankların namlularının halka çevrildiği ve barikatların yıkılması için de kışlaya ait iş makinelerinin hazırlandığı öğrenildi. Ayrıca, “Ben halkıma ve polisime silah sıkmam” diyen askerlerin ise komutanlar tarafından gözaltına alındığı belirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında operasyonlar devam ediyor. Operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 480 kişiden 265’i çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilirken 216 kişinin gözaltında tutuluyor.
Çok sayıda tutuklu ve gözaltı var
Gözaltında tutulanlar arasında, 31 öğretmen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, 7 SGK personeli, 10 DSİ personeli, 52 öğretim görevlisi, 3 Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personeli, bir İŞKUR personeli, 2 Valilik personeli, 4 defterdarlık personeli, 17 Vergi Dairesi personeli, 2 Kültür Varlıkları personeli, 4 Ceza İnfaz Kurumu personeli, bir Mal Müdürlüğü personeli, 65 rütbeli asker, bir Orman ve Su İşleri Müdürlüğü personeli, bir polis, 5 avukat, 10 Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli olmak üzere toplam 216 kişi gözaltında tutuluyor.
Tutuklananlar arasında ise 23 rütbeli asker, 38 savcı ve hakim, 197 polis, 2 kaymakam, 1 Ceza ve İnfaz Kurumu personeli, 2 gazeteci, 2 GAP İdaresi personeli olmak üzere 265 kişi bulunuyor.
Çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi
Gözaltına alınan askerlerin evlerinde yapılan aramada FETÖ/PDY lideri Fethullah Gülen’e ait kitap, örgütün yayın organları, CD’ler ve 1 dolarlar ele geçirildi.
Tankların namluları halka çevrilmiş
Darbe gecesi gelen “Tankları hareket ettirmeyin” emrine rağmen kışladaki bazı komutanların tanklara mühimmat yükletip savaş konumuna getirdikleri öğrenildi. Gözaltına alınan ve tutuklanan askerlerin ifadelerinde, darbe gecesi 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı içerisinde bulunan 5 tanka mühimmat yüklendiğini ve namlularının ise savaş vaziyetine getirildiğini söyledikleri öğrenildi. Kapıdaki barikatların yıkılması için de iş makinelerine barikatları yıkma konusunda hazır beklemeleri talimatı verilmiş.
Darbe gecesi “Ben halkıma ve polisime silah sıkmam” diyerek istifa eden bir uzman çavuşun da darbeye destek verdiği iddia edilen ve şu anda gözaltında tutulan Yüzbaşı Veysel Özdelici tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.