Diyarbakır’da darbe girişimi soruşturması kapsamında 17 asker ile 5 hakim ve savcı tutuklandı, 71 emniyet mensubu gözaltına alındı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile bir kısım askeri personel ve kamu personelinin katıldığı darbe teşebbüsüyle ilgili soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, soruşturma kapsamında 2 tuğgeneral, 4 albay, 3 yarbay, 83 askeri pilot ve kalanı da çeşitli rütbelerde subay toplam 179 askeri personel hakkında gözaltı kararı alındığı, 17 askerin tutuklandığı, 18 şüpheli askeri personel hakkında ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği belirtildi. 69 şüpheli hakim ve savcı hakkında gözaltına kararı verildiği belirtilen açıklamada, gözaltına alınan 47 şüpheli hakim ve savcıdan 5’inin tutuklandığı, 2’si hakkında ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği kaydedildi. 85 şüpheli emniyet personeli hakkında gözaltına alınmalarına karar verildiği ifade edilen açıklamada, “71 şüpheli emniyet personeli (21 emniyet müdürü ve kalanı da çeşitli rütbelerde emniyet mensubu) gözaltına alınmış olup, kolluktaki ifade işlemleri devam etmektedir.
Hakkında tutuklama kararı verilen şüpheliler Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilmişlerdir. Soruşturmalar Cumhuriyet Başsavcısı nezaretinde 5 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 10 Cumhuriyet Savcısı koordinesinde tüm yönleriyle titizlikle genişletilerek yürütülmeye devam etmekte olup, soruşturmaların safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” denildi.