Bilişim uzmanları, sosyal medyada “Resmileşti dikkat. Resmi gazetede yayımlandı” adı altında paylaşılan Başbakanlık ve MİT Müsteşarlığın’ı da konu alan genelge ve sosyal ağ bildirgesi gönderilerinin gerçeği yansıtmadığını, aksine dolandırıcıların yeni bir tuzağı olduğunu söyledi.
Bursa Sosyal Medya Derneği Başkanı Murat Gezer, bir süredir Facebook, Twitter, İnstagram gibi başlıca sosyal medya platformlarında “Resmileşti dikkat” adı altında başlayan ve T.C. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün 16.02.2016 tarih ve 69471265-010-06/1955 sayılı milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki genelge (2016/4) Resmi gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi doğrultusunda Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan, ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim” şeklinde bir metnin dolaştığını, bu metnin sonunda yer alan “Paylaşmayın kopyalayıp yapıştırın” uyarısının da iletinin birçok kullanıcının sayfasında yer vermesine ve giderek yayılmasına sebep olduğunu belirtti.
Sosyal medya kullanıcılarının bu iletiye sayfalarında yer vermedikleri takdirde oluşabilecek sıkıntılardan kendilerinin sorumlu olacağı kanaatinin kasıtlı bir şekilde yayılmak istendiğini belirten Gezer, “Başbakanlığın böyle bir tebliğ ya da genelgesi yoktur. MİT’in “Sosyal Ağ Bildirgesi” diye bir çalışması da mevcut değildir. MİT’in yalnızca siber güvenlik ve milli güvenliği tehdit eden unsurlara karşı çıkardığı bazı tebliğ ve düzenlemeleri vardır. Tabii bunlar da vatandaşları ve sosyal medya platformlarını ilgilendirmeyen düzenlemelerdir. Yani kısacası metinde bahsedilen genelge veya bildiriler birer yalandan ibarettir” dedi.
Kullanıcıların bu metinleri paylaşarak aslında bu konularda yeterli bilgiden uzak olduklarını ve özellikle hukuki konulardaki hassasiyetlerini ortaya döktüklerini belirten Gezer, dolandırıcıların öncelikle bilgisiz ve hassasiyetleri yüksek olan kişileri hedef aldığını, bu tarz metinlere yer verenlerin aslında dolandırıcıların hedef listesine girdiğini söyledi. Gezer, bu ve benzeri metinlere kullanıcıların sayfalarında yer vermemelerini ve arkadaş çevrelerini bu gibi durumlara karşı uyarmalarını tavsiye etti.