Gazeteci Hasan Cemal, Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerine ilişkin yürütülen soruştuma kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Savunmasında, “Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olmam, bütün yayınların içeriğini kabul etmiş olmam anlamına gelmez” diye konuşan Cemal, ifadesinin ardından adliyeden ayrıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından, mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturmada ifadeye çağrılan gazeteci Hasan Cemal, bugün öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi.
Soruşturma savcısı Murat İnam tarafından sorgulanan Hasan Cemal, 3 yıldır T24 isimli internet haber sitesinde gazeteci olarak yazılar yazdığını ve 15 Haziran 2016 tarihli Özgür Gündem isimli gazetenin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini 1 günlüğüne yaptığını söyledi. 47 yıllık gazeteci olduğunu ifade eden Cemal, “ Bu gazetecilik sürem içerisinde muhabirlikten başlayıp Genel Yayın Yönetmenliğine kadar birçok faaliyette bulundum. Özgür Gündem isimli gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini de gazetecilik dayanışması olarak kabul ettim. Kürt gazetecileri ne kadar özgürse Türk gazetecileri de o kadar özgür olur anlayışına sahibim” dedi.
“Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olmam bütün yayınların içeriğini kabul etmiş olmam anlamına gelmez ancak düşünce özgürlüğü kapsamında herkesin fikrini açıklayabileceğini kabul eden biriyim” diyen Cemal, “ 47 yıllık gazetecilik hayatımda Kürt meselesinin neredeyse bütün aşamalarını bir gazeteci olarak yaşadım. Kendim Kandil’e gittim. Burada örgüt yöneticileri ile görüştüm. 1993 yılında Bekaa’da Abdullah Öcalan ile görüştüm. Bu görüşmeler sonrasında bile hakkımda çeşitli dedikodular çıkmasına rağmen hiçbir yasal soruşturma yapılmamıştır. Gazetecilik faaliyetlerinin temel hedefi barışı yakalayabilmektir” ifadelerini kullandı.
Cemal, ifade işleminin ardından avukatıyla birlikte adliyeden ayrıldı. Öte yandan, gazeteciler Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz ve Mehmet Kamil Güç de soruşturma savcılığına şu sıralar “Özgür Gündem” soruşturması kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifade veriyor.