Sizde bu sorunun cevabını biliyorsanız yorum kısmına yazabilirsiniz.

Birçok millet tarihte büyük imparatorluklar kurdu. Bunlardan biri de dünya tarihinde bir dönem en geniş topraklara sahip imparatorluk olan Britanya'ydı.

Britanya İmparatorluğu en geniş sınırlarını korumuş olsaydı bugün nasıl olurdu sorusuna yanıt arandı.

Britanya'nın son kolonilerinden Zimbabwe 1980 yılında bağımsızlığına kavuştu. Hong Kong da 1997'de Britanya'dan ayrıldı. Böylece Britanya İmparatorluğu sona erdi.

Real Life Lore adlı ilginç tarihi hikayeler yayınlayan bir sosyal medya hesabı tarafından günümüzde hâlâ Britanya İmparatorluğu olsaydı nasıl bir yer olurdu sorusunu yanıtladı.

Ay'ın yüzde 94'ü

Britanya İmparatorluğu'nun toprakları Dünya'nın uydusu Ay'ın yüzde 94'ünü kapsayacak büyüklükte olacaktı.

64 ülkenin kraliçesi

Britanya İmparatorluğu içinde bugün bağımsız olan 64 ülke yer alacaktı. Yani II. Elizabeth, 64 ülkenin kraliçesi olacaktı.

146 kat daha büyük yüzölçümü

Britanya imparatorluğu yüzölçümü olarak bugünkü halinden 146 kat daha büyük olacaktı.Dünyanın 4'te 1'i Britanya İmparatorluğu toprağı olacaktı.Nüfusu da 40 kat daha fazla olacaktı.

2 milyarı aşkın nüfus

Britanya İmparatorluğu'nun nüfusu 2 milyar 634 milyon olacaktı. Bu dünya nüfusunun yüzde 37'sine denk geliyor. 1921'deki nüfusu dünyanın yüzde 23'üne denk geliyordu.

ABD'nin gerisinde

Britanya İmparatorluğu'nun gayri safi milli hasılası 13 trilyon 78 milyar dolar olacaktı ve ABD'den sonra 2. sırada yer alacaktı.

Ekonomi büyük ama halk fakir olacaktı

Ancak imparatorluğun kişi başına düşen GSMH'ıs sadece 4 bin 966 dolar olacaktı. Ki bu Libya'nın GSMH'sinden sadece birazcık fazla. Britanyaİmparatorluğu dünyanın en büyük 2. ekonomisine sahip olacaktı belki ama nüfusunun büyük çoğunluğu fakir olacaktı.

En büyük askeri güç

Dünyanın en çok askeri harcama yapan ülkesi yine ABD olacaktı ancak Britanya İmparatorluğu ikinci sırada yer alacaktı.

Dünyanın en büyük askeri gücü (sayısal olarak) Britanya İmparatorluğu olacaktı.

Sadece yüzde 5'i beyaz olacaktı

Britanya İmparatorluğu'nun nüfusunun (2.6 milyar) sadece yüzde 5'i (yaklaşık 100 milyon) beyaz tenli olacaktı. Bunların sadece yüzde 2.4'ü Birleşik Krallık'ta (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda) yaşıyor olacaktı.

 büyük şehirleri


Britanya İmparatorluğu'un en büyük 5 şehri şunlar olacaktı:

Karaçi, Delhi, Lagos, Mumbai ve Lahor. Londra ise ancak 7. sırada yer alabilecekti.

En çok konuşulan dil


İmparatorlukta ana dili İngilizce olanların toplam nüfusa oranı sadece yüzde 5 olacaktı. En çok konuşulan dil ise yüzde 20 ile Hint dili olacaktı.

En yaygın din

Din açısından ise imparatorlukta hakim din yüzde 40 ile Hinduizm olacaktı. Onu İslam yüzde 33, Hıristiyanlık yüzde 19 Budizm yüzde 3'le takip edecekti. Atesitlerin oranı ise yüzde 2 olacaktı.

Moğollar ve Roma'yla karşılaştırılırsa

Britanya, tarihteki imparatorluklardan Moğollar ve Roma İmparatorluğuyla karşılaştırıldığında daha yüksek nüfusa sahip. Gayri Safi Milli Hasıla açısından Moğollar ve Roma'nın gerisinde olacaktı. Kişi başında düşen GSMH'ye göre ise diğer iki imparatorluğun yanında 'fakir' kalacaktı. 

Askeri güç açısından da Moğolların arkasında Roma'nın ise önünde yer alacaktı.