Halkların Demokratik Partisi(HDP) Antalya İl Örgütü tarafından organize edilen basın açıklamasında konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, her türlü darbeye karşı olduklarını ve bugün yaşanan bütün sorunların 1980 darbesinden miras kaldığını söyledi.
HDP Antalya İl Örgütü tarafından organize edilen basın açıklamasına HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, HDP MYK üyeleri Serpil Kemal, Sultan Özcan, il ve ilçe başkanları katıldı.
HDP Kepez ilçe başkanlığı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, her türlü darbeye karşı olduklarını ve bugün yaşanan bütün sorunların 1980 darbesinden miras kaldığını söyledi. Darbe girişiminde halka zulüm edenleri Nemrut’a benzeten HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Hz. İbrahim’in direnişi gibi olan insanlara teşekkür etti. Baydemir, “İnsanlık tarihi değerler sistemini oluşturmada ilerici bir tarihtir ama insanlık tarihi aynı zamanda zalimlerin zulüm yaptığı tarihtir. İnsanlık tarihi zalimler nerede zulüm yapmışlarsa onlara karşı aynı zamanda zulme boyun eğmeyenlerin yazmış olduğu tarihtir. Bugün cunta rejimini inşa etmeye çalışan ve bu uğurda sivil insanları, halkı kurşunlamaktan gözünü kırpmayan, tankla topla sivil yerleşimlerini, meclisi bombalayan Nemrud-i anlayışa karşı ne mutlu ki 78 milyon İbrahim-i bir yürek, İbrahim-i bir duruş var. Cizre’den, Hakkari’den, Nusaybin’den, Diyarbakır’dan İstanbul’a, Ankara’ya Türkiye’nin dört bir yanına yüreği demokrasi için, yüreği barış için, yüreği insanlık ailesinin ortak değeri için çarpan bütün canlara binlerce kez selam olsun” dedi.
12 Eylül 1980 darbesinin sadece zamanında yapılanlarla sınırlı kalmadığını dile getiren Osman Baydemir, bu olayların bugünkü sorunlarının mirasının yaşandığını belirtti. Baydemir, “12 Eylül 1980 darbesi, cuntası sadece o dönem infaz ettikleri, işkence ettikleri, cana kıydıkları dönemle sınırlı kalmadı zulmü. Neredeyse 1980 darbesinden bugüne kadar öyle bir miras bıraktılar ki, o miras, o anayasa bugün yaşamış olduğumuz bütün sorunların neredeyse ana kaynaklarından bir tanesidir. Şüphesiz ki cuntanın ve darbenin alternatifi olağanüstü hal değil, olağanüstü rejim değil, kayıtsız koşulsuz, özgürlükçü çoğulcu demokrasidir. Ne zaman ki koşulsuz, çoğulcu demokrasi inşa etmeyi başarırsak emin olun hiçbir güç ve kudret darbe yapma cüretini kendisinde bulamaz” şeklinde konuştu.
“Halk bu ülkede darbeye, cuntaya geçiş olmayacağını ispatladı”
15 Temmuz günü yaşanan darbe çıkışında halkın üzerine düştüğünü yaptığını söyleyen Baydemir, “Halk üzerine düşeni yaptı. Halk bu ülkede cuntaya geçiş olmayacağını ispatladı. Artık toplumumuzun da gözünü açması, eleştiri hakkını kullanması lazım. Bunu kullanmalı ki, siyaset mekanizması, hükümet mekanizması yeni darbe teşebbüslerine zemin hazırlamasın. Bu darbeyi ve musibeti bir karşı darbeye dönüştürmesin” diye konuştu.
“Kayıtsız, koşulsuz özgürlükçü demokrasiyi savunuyoruz”
Bütün darbelere karşı olduklarını dile getiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Neden bütün darbelere karşıyız diyoruz. İster darbe kaftanlı olsun, isterse kürklü olsun darbe darbedir. Darbelerin tümüne karşıyız. Kayıtsız, koşulsuz özgürlükçü demokrasiyi savunuyoruz. 15 Temmuz darbe musibetinden sonra bir kez daha sözün hükmü doğdu. Siyaset mekanizmasının işlenmesine zemin doğdu. Hükümet bu zemini kapatmamalıdır”.