Iraklı Türkmenler, Türkmenlere bakanlık kademesinde yer verilmediği gerekçesiyle Irak yönetimini protesto etti.
Irak yönetimini protesto eden Türkmeneli Dernekler Federasyonu üyesi bir grup, Ankara’daki Irak Büyükelçiliği önünde toplandı. Grup Türkçe ve Arapça olarak, "Türkmen haksızlığa boyun eğmez", "Irak Türkmensiz olmaz", "Irak Türkmenleri haklarından vazgeçmediler, vazgeçmeyecekler" sloganları attı.
Grup adına basın açıklaması yapan Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı, 2003 yılından beri İbadi kabinesi haricinde her kabinede Türkmenleri temsilen bir bakanın olduğu belirterek, son on yıl içinde çok sayıda bakanın adının yolsuzluk ve rüşvete karıştığını, hiçbir Türkmen bakan hakkında ise en ufak bir şaibenin olmadığını kaydetti.
Türkmen sivil kuruluşları olarak Irak topraklarına gönülden bağlı olduklarını ifade eden Beyatlı, "Herkes gibi bizlerin de yoğunlukta yaşadığımız şehirlerimiz ve yönetimde yer alabilecek yetenekli şahsiyetlerimiz var. Bizler Irak toplumunun ayrılmaz bir parçasıyız ve üçüncü büyük milletiz. Her zaman dürüst, çalışkan ve yetenekli olan insanlarımız bakan, bakan yardımcısı, genel müdür gibi makamlarda çalışarak Irak’a hizmet etmek istemektedir. Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları şehirlerde Türkmenler de söz sahibi olabilmeli ve üst yönetim kademelerinde yer alabilmelidir. Irak Parlamentosu Türkmenleri üçüncü en büyük millet olarak kabul ettiği halde ne bir bakanları, ne bir valileri, ne de bir il meclis başkanları var. Bu da kasıtlı olarak Türkmenleri bütün taraflarca dışlanmasından başka bir şey değildir" diye konuştu.
Beyatlı, basın açıklamasının ardından Irak’taki Türkmen derneklerince ortak hazırlanan mektubu okudu. Daha sonra grubu temsilen 3 kişi Büyükelçiliğe girerek Iraklı yetkililere ulaştırılması amacıyla görevlilere mektubu verdi. Grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.