İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen paralel yapı operasyonunda haklarında yakalama kararı bulunan 51 kişiden 28’i gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin paralel yapıya finansal destek sağladıkları iddia edilirken, TUSKON Başkanı Rızanur Meral hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında paralel yapıya finansal destek sağladıkları gerekçesiyle aralarında TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in de bulunduğu 51 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalama kararı üzerine harekete geçen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli Konya, Kayseri ve Muğla’da eş zamanlı operasyon düzenledi. 28 şüphelinin gözaltına alındığı eş zamanlı operasyonlarda 25 ev, 2 ofis ve 1 şirkette arama yapıldı.
Hakkında yakalama kararı bulunan şüphelilerin paralel yapı adına topladıkları yardım paralarını Bank Asya’da açılan "himmet" hesabına yatırdıklarının MASAK raporlarıyla tespit edildiği öğrenildi. Ayrıca şüphelilerin Bankalar Arası İstihbarat Derneği’nde yapılandıkları ve rakip firmaların bilgilerini sızdırarak örgüt firmalarına avantaj sağladıkları iddia edildi. Şüphelilerin kendilerine himmet adı altında para vermeyen bir iş adamının ise 950 bin liralık iş yerini Esenyurt Tapu Müdürlüğü’nden zorla devraldıkları belirtildi.
Öte yandan, iş adamlarından himmet toplamakla görevli bir paralel yapı mensubunun yaklaşık 1 milyon lirayı zimmetine geçirmesinden dolayı örgüt imamının onay ve talimatıyla 19 Şubat’ta örgüte ait bir firmaya götürülüp ayak ve kasıklarından 3 kurşunla vurulduğu iddia edildi. Gözaltına alınan şüpheliler hakkında "terör örgütüne üye olma ve örgüt adına faaliyette bulunma", "terörün finansmanına dair kanuna muhalefet", "yardım toplama kanununa muhalefet", "tehdit", "yağma" ve "silahla adam yaralama" suçlarından işlem yapılacağı öğrenildi.