İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kolay yoldan haksız kazanç elde edenlere yönelik Emniyet Genel Mücadele Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekiplerince çalışma başlatıldı. 9 ay süren çalışma sonunda 28 ilde SGK'yı milyonlarca TL zarara uğratan 20 örgütlü yapı ve 386 şüpheli tespit edildi.
“28 ilde SGK'yı milyonlarca TL zarara uğrattılar”
Şüphelilerin, sahte engelli raporu, usulsüz reçete, sahte PCR testi ve usulsüz sigorta primi düzenledikleri, bazılarının da kendilerini 'kamu görevlisi' olarak tanıtarak telefon dolandırıcılığı, yüksek kar vaadiyle saadet zinciri, dini duyguları istismar ederek falcılık ve medyumluk yaptıkları belirlendi.
“Sınavlarda dublör kullanmışlar”
Hazine arazilerinin, gayrimenkullerin satışlarında usulsüzlük yaptığı da saptanan şüphelilerin, 'avantajlı esnaf kredisi' sağlanacağını vadederek, naylon fatura, usulsüz belge, usulsüz akaryakıt alım satımı ve ihalede usulsüzlük yaptıkları ve dublör kullanarak sınavlara başkasını soktukları belirlendi.
“28 ilde eş zamanlı operasyon”
'Örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçunu işleyerek SGK'yı zarara uğrattıkları saptanan, 20 örgütlü yapı içinde faaliyet yürüten 386 şüpheliden 235'i hakkında 28 ilde gözaltı kararı verildi.
Ankara, Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kırıkkale, Kütahya, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak'ta yüzlerce kişiyi mağdur eden ve devleti milyonlarca TL zarar uğratan şüphelilerin yakalanması için bugün eş zamanlı 'Çekirge' operasyonu yapıldı.
Gözaltı kararı alınan 235 kişinin yakalanması için çalışmalar sürdüğü, diğer 151 şüphelilerin ifadelerine başvurulmak üzere emniyete davet edildiği öğrenildi.