Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan yargılanan tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.

Dosyaya eklenmek üzere mahkemeye gönderilen bazı belgelerin okunmasının ardından sanıklar savunma yaptı.

Kamu kurumundan ihraç edilen ziraat mühendisi M.D. etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirtti.

Örgütle ilgili tüm bildiklerini anlatmak istediğini ifade eden M.D. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 28 Temmuz’da emniyete giderek bu örgütle ilgili bildiği her şeyi anlattığını söyledi.

Örgütün "himmet" adı altında Türkiye'den para çıkarttığını dile getiren sanık, şunları kaydetti:

"Örgüt tarafından düzenlenen Türkiye olimpiyatlarına gelen öğrenci ve öğretmenler yasal sınırlar altında para çıkarırlardı. Türkiye olimpiyatlarının amacı buydu. Himmet adı altında toplanan paralar yurt dışından gelen öğretmen ve öğrencilere, 5 bin dolar para verilirdi. Ülkelerine gittiklerinde bu paralar örgüt sorumluları tarafından toplanırdı. Bu paralarla örgüte ait yurt ve okullarda çalışan öğretmenlerin maaşları ödenirdi. Ayrıca inşaat halindeki yerlerde kullanılırdı. Bu paraların neden banka üzerinden gönderilmediğini bilmiyorum." 

Kentteki Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Kahramanmaraş Eğitim Merkezine öğrenci alımında sorunlar yaşandığını anlatan M.D. "Kahramanmaraş Adliyesi'nde 70 gardiyanın alımı yapılacaktı. Örgüt bunla ilgili olarak isimler belirlemişti. Bir sohbette gardiyan alımında PKK'lıların alındığını duydum. Bunun üzerine örgütte bu işlere bakan Fatih Zabun ile görüştüm. Aramızda kısa süreli bir tartışma oldu. Daha sonra il imamı Yücel Yılmaz beni çağırdı. Görüşmemizde gardiyan alımını kastederek 'Sen PKK'lı mısın bu işleri sen ayarlıyorsun' demesi üzerine ben de 'Sen esas PKK'lısın kendi pisliğini bana atmaya çalışıyorsun' diye cevap verdim. Bu olaydan sonra FETÖ ile ilgili tüm bağımı kopardım." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanığa örgüte ait derneklerin başkanlarını kim belirliyor soruna M.D. "Aslında derneklerin başkanı ve genel sekreterini il imamı ve bölge imamları belirliyordu ancak başkanların bir çoğunun bundan haberi yoktu. Örgüt üyesi yöneticilere başkan olarak seçilmesini istedikleri kişinin ismi söyleniyordu. Mesela KALİDA Başkanı Osman Gemci kendi oylarıyla seçildiğini sanıyordu ama örgütün talimatı ile göreve getirilmişti." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- Tutuklu sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası

Kahramanmaraş'ta, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan tutuklu sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık G.Y. ile avukatı katıldı.

Kimlik tespitinin ardından duruşma dosyasına giren belgeler okundu.

Mahkeme heyeti, sanık G.Y. adına kayıtlı "ByLock" hesabındaki HTS kayıtlarına göre 821 sayfa doküman ve IP kaydı bulunduğunu belirtti.

Söz alan sanık G.Y, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.

G.Y, savunmasında, "ByLock programı kullandığımı kabul ediyorum. Bu örgütün sohbet toplantılarına katıldım. Evlendikten sonra bu toplantılara katılmak istemediğimi belirtmeme rağmen çok üzerime geldiler ve toplantılara katılmam için zorladılar. Bu toplantılardan kurtulmak için ByLock programını yükledim ancak ByLock programında siyasi içerikler paylaştıkları için sildim." ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma talebini reddettiği sanığa, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Heyet, tutukluluk süresini dikkate alarak sanığı tahliye etti.