ZORUNLU BASIN AÇIKLAMASI

Müteveffa Muhammet TOSUN elim bir olay neticesinde 14.05.2020 tarihinde Y. K. isimli işletmenin sahibi Hüseyin K. tarafından bıçakla öldürülmüştür. Şüphelinin avukatı tarafından söylenen eksik ve gerçeğe aykırı beyanlar ,yazılı ve görsel medyada paylaşılmıştır.Gerçek dışı , algı oluşturmaya yönelik bu beyanlar karşısında açıklama yapma zarureti hasıl olmuştur.

Şüpheli Hüseyin K.’un avukatı tarafından basın yoluyla yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Olay anını gösteren kamera kayıtlarının sadece bir bölümü yayınlanmış olup ,bu kısa görüntü üzerinden mağduriyet yaratılmaktadır. Açıklamalar da 5 kişi ile birlikte şüpheli Hüseyin K.’ye işkence yapıldığı, darp edildiği ve öldürülmek üzere olay yerinden götürülmeye çalışıldığı beyan edilmektedir. Oysa ki savcılık kanalıyla elde edilen kamera kayıtlarında, maktül Muhammet Tosun şüphelinin odasına tek başına girmektedir. Görüntülerde bulunan diğer 4 görgü tanığı, maktülün odaya girmesinden yaklaşık 7 dakika sonra ,bağırma ve çığlık seslerini duymaları üzerine şüpheli Hüseyin K.’nin odasına çıkmışlardır. Odaya girdiklerinde Hüseyin K.nin maktüle karşı bıçak darbelerinde bulunduğunu görmülşler ve hemen müdahale etmişlerdir.Şüpheli , Cumhuriyet Savcılığında vermiş olduğu ifade de , odada bulunan diğer dört kişinin olay günü Y.K. isimli işletmenin bitişiğinde bulunan dükkan tadilatında çalışan işçiler olduğunu beyan etmiştir. Şüphelinin vermiş olduğu bu ifade bile tek başına avukatının yapmış olduğu açıklamayı çürütmektedir.Diğer dört görgü tanığı odaya geldiklerin de Hüseyin K. bıçaklama eylemini tamamlamıştır. Şüpheli maktüle 3 bıçak darbesi vurmuştur.Otopsi tutanağında her bir bıçak darbesinin öldürücü etkisi olduğu yazmaktadır. Bu darbelerden sonra maktül iç ve dış kanama neticesinde ölmüştür.

Yayınlamış olduğumuz videoda da görüldüğü üzere, şüpheli olay yerine gelen polis memurlarına , maktüle nasıl bıçak darbesi vurduğunu , elinde ki bıçakla birlikte tabiri caizse uygulamalı olarak anlatmaktadır.

Savunma hakkının kutsallığını ifade etmekle birlikte , yargıya intikal etmiş bir olay hakkında basın yolu ile savunma niteliğinde yapılan açıklamaları doğru bulmadığımızı belirtmek isterim. Genel kural olarak avukatlar, somut deliller üzerinden mahkeme salonlarında savunmalarını yaparlar. Basın aracılığı ile somut delillere dayanmayan gerçek dışı herbir açıklama ,yargılamanın sağlıklı yürütülmesini engellemeye yönelik çabalardır. Maktül Muhammet Tosun gibi işçi ve emekçi olarak zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan, hakları ve canları gasbedilmiş bütün mağdurların sesi olma adına bu görevi üstlenmiş bulunmaktayız. Adaletin haklıdan yana tecelli edeceğine inancımız sonsuzdur. Böylelikle müteveffanın kederli ailesine başsağlığı diler , kamuoyuna saygılarımla arz ederim.

AVUKAT HAYRULLAH TUFAN

MAKTÜL MUHAMMET TOSUN’UN BABASI DOĞAN TOSUNU’UN AÇIKLAMALARI:

Oğlum Muhammet Tosun kendi halinde, işinin ve ekmeğinin peşinde olan birisidir. Bu zamana kadar kimsenin kılına zarar vermemiştir. Evladımın canına kıyan bu şahıs, oğlumun iş karşılığı hakettiği alacağını bir yıldır ödememektedir. Bizler gündelik inşaat işlerinde çalışıp ekmeğini kazanan insanlarız. Kimsenin haksız olarak bir lirasına tenezzül etmeyiz. Oğlum ekonomik olarak çok zorluklar çekti. 3 yaşında çocuğunun ve ailesinin geçimini sağlayamayacak durumdaydı. Otopsi raporunu okuduğumda kahroldum. Otopsi sırasında üzerinde bulunan kıyafetinden 20 TL kağıt para , 1 TL madeni para , 3 tane ödenmemiş fatura ve takke çıktığı yazıyor. Bize bu acıyı yaşatan katili önce Allah’a sonra yüce Türk adaletine havale ediyorum. Bu süreçte tanımadığım onlarca kişi taziye için evimize geldi. Hüseyin K. tarafından mağdur edilmiş, hakları yenmiş birçok işçi yanımızda olduklarını , hertürlü destekte bulunacaklarını söylediler. Şüphelinin iş yerinde elektrik işlerini yapan ve onbeşbin lira alacağı bulunan Cesur isminde bir kardeşimiz geldi. Onuda silahla tehdit etmiş ve parasını ödememiş. Bu olayla ilgili Hüseyin K. silahla tehdit suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası almış. Benim yüreğim yanıyor. Başka yürekler yanmasın. Bu şahıs 3 yaşında bir çocuğu babasız , bizide evlatsız bıraktı. En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Ve bunun için elimden gelen hukuki bütün yollara başvuracağım. Sayın Cumhurbaşkanımıza CİMER’den yazı yazdım. Yargılamanın adaletli bir şekilde yürütüleceğine inancım tam.