DOLANDIRICILIĞI MESLEK EDİNMİŞ MÜTEAHHİTLER YÜZÜNDEN İNŞAAT FİRMALARINA GÜVEN KALMADI! 

Kahramanmaraş'ta son 1 yıl içerisinde 3280 kişi bazı inşaat firmaları tarafından dolandırılırken, dolandıran sözde müteahhitler kayıplara karışıyor. Vatandaşın kanını sömüren bu adi müteahhitler yüzünden Kahramanmaraş'ta inşaat sektörüne güven kalmadı. Vatandaşların yıllardır çocuklarının geleceği için biriktirip ev sahibi olma hayalini kara güne çeviren sözde müteahhitler mutlu mu? Ev almadan önce mutlaka Kahramanmaraş'ın tanınmış Emlak Danışmanlarından bilgide alabilirsiniz. Topraktan eve yazılmadan önce mutlaka müteahhit hakkında çevrenizden ve sosyal medyada ismini aratarak bilgi almanız gerekiyor. Ev almadan önce yapacağınız sözleşmeyi en ince ayrıntısına kadar sizler için hazırladık.

MÜTEAHHİTTEN EV ALIRKEN NASIL BİR SÖZLEŞME YAPMAK GEREKİYOR, DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.. 

Müteahhitten topraktan denilen şekilde daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Öncelikle ev satın alırken tapu ve belediyeden ön bilgi alarak ardından noterden sözleşme yapmalısınız. Bu sözleşme A 4 kağıt üzerine yazılı şekilde yapılmaz, yapılsa da geçerli olmaz. Noterden sözleşme yaparken müteahhite daire parasını veriniz. Noter dışında yaptığınız sözleşme size sadece ödediğiniz parayı geri alma hakkı verir o da parayı verirken makbuz almışsanız. Sizlere tavsiyem mümkün olduğu kadar parayı banka havalesi ile ödemeniz. Elden ödeme yapacaksanız da mutlaka imzalı makbuz alınız. 

Noterde imzalayacağınız sözleşmenin tam adı taşınmaz satış vaadi sözleşmesidir. Bu sözleşmede taraflara tanınan hakların ne olduğu ve yine taraflara ne gibi yükler yüklendiği özellikle müteahhitin vergi,prim,işçi giderleri, tapu masrafları gibi nelerden sorumlu olduğu yazılmalıdır. Aynı şekilde dairenin teslim tarihi ve sürenin başlangıcı mutlaka yazılmalıdır. Oldu ya müteahhit aynı daireyi başkasına da satarsa ne olacak ? Bunun da yasa önleminin dikkate alınması gerekir. Avukattan hukuki destek almanız menfaatinizedir. Sözleşmeye herkesin uyması halinde sorun yaşanmayacak aksi halde nasıl davranacaksınız örneğin müteahhit süresinde evinizi teslim etmedi, istenen şekilde teslim etmedi işte bu hallerde cezai şart, sözleşmenin feshi,ek uzama sürelerinin de mutlaka sözleşmede yazılması gerekir.

Daire için peşin verdiğiniz para, taksitlerle yaptığınız ödemeyi aynen geri almanız sizi zarardan kurtarmayacak çünkü paranın satın alma gücü düştüğü gibi aradan geçen sürede ev fiyatları artmış olacaktır. İşte sözleşmenin tasfiyesinde ev sahibinin hakları müteahhitin borçları sözleşmede yazılmalıdır.

Evi teslim aldınız peki ‘ya tapusu, iskanı alınmadı ise’ müteahhite ne gibi yaptırımlar uygulanacak ? Oturum ya da yatırım için Kahramanmaraş şartlarında 200 bin TL lik ortalama bir daire alırken maliyet arasına avukattan alacağınız hukuki desteği de katmalısınız. Bu sizi hem olası dertten kurtarabilecek,karşı tarafın dikkatli davranmasını sağlayacak hem de müteahhit  karşısında sizi bir adım önde tutacaktır.