Kocaeli’de aralarında eski vali ve milletvekilinin de aralarında bulunduğu isimlerin usulsüz dinlenmesiyle ilgili açılan davada 2’si tutuklu 13 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.
Kocaeli’de eski Kocaeli Valisi Ercan Topaca, eski MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, TV41 Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Turgun’un da aralarında bulunduğu 63 kişiyi usulsüz olarak dinlemesiyle alakalı açılan davanın görülmesine devam edildi. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan 2 polisin de aralarında bulunduğu 8 emniyet mensubu ve sanık avukatları katıldı.
Kocaeli’de görülen davaya Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanıklar, Sesli Görüntülü Kayıt ve Video Konferans Sistemi (SEGBİS) ile bağlanarak savunmalarını yaptı. SEGBİS sisteminden hakkındaki iddiaları yanıtlayan tutuklu Kocaeli İstihbarat Şube eski Müdürü Özgür Nikbay ve yine kısa bir süre İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunan Metin Canbay, davaya ilişkin iddianamelerin ve suçlamalarla ilgili belgelerin halen kendisine iletilmediğini ifade ettiler. Belgelerin kendilerine DVD ile gönderilmesi isteyen ve gönderilmesi durumunda belgelere göre savunmaya hazırlayabileceğini belirten iki tutuklu sanık, davanın diğer duruşmalarında mahkeme salonunda savunma yapmayı talep ettiler.
Davada müşteki sıfatıyla ifade veren polis memuru Mehmet Sağlam ise ihaleye fesat karıştırma iddialarıyla dinlendiğini, iddianamede adı geçenleri tanımadığını söyledi. Dava nedeniyle hakkında herhangi bir adli ve idari soruşturmanın başlatılmadığını dile getiren Sağlam, üstün başarı belgesi olan bir polis memuru olduğunu ve kendisini dinleyenlerden şikayetçi olduğunu belirtti. Sağlam ayrıca bundan sonraki davalarda ifadelerini değişmeyeceğini dile getirerek duruşmalara katılmak istemediğini söyledi.
Davada sanık olarak yargılanan 13 kişi arasında bulunan emniyet mensubu Ali Öztürk de davada bulunmalarının anlamsız olduğunu dile getirerek, “Yapılan dinlemeler polisin önleme amaçlı yaptığı dinlemelerdir. Bu dinlemeler bize gelen duyumların doğruluğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Dinlemeler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün o tarihte yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde yapılmıştır. Dinlemeler sırasında kimse suçlu ilan edilmemiştir. Eksik hususların giderilmesi konusunu mahkeme heyetinin takdirine bırakıyorum” dedi.
Mahkeme heyeti alınan diğer sanık savunmalarının ardından tanıklar Zafer Çoban, Mehmet B., İlker A. ve Cemalettin C., ve müşteki Umut B.’nin zorla mahkemeye getirilmesine, suça konu dinleme raporlarının Özgür Nikbay ve Metin Canbay’a gönderilmesine, Nikbay ve Canbay’ın bir sonraki duruşmada mahkemeye getirilmesine karar vererek davayı 20 Eylül 2016 tarihine erteledi.
Öte yandan davadaki sanıklar, “Görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlamaları ile yargılanıyor.