Eskişehir’de kaybolduktan 20 gün sonra Porsuk çayında cesedi bulunan 19 yaşındaki Mahmut Can Uygur’un ölümüne neden olduğu ileri sürülen 3 sanığın yargılanmasına başlandı.
15 Kasım 2014 tarihinde ailesinin haber alamaması sonucunda aranmaya başlanan Uygun, kaybolduktan yaklaşık 20 gün sonunda 3 Aralık 2014 tarihinde Porsuk çayında ölü olarak bulunmuştu. Ardından gençten alınan örnekler detaylı otopsisi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığına 26 Aralık 2014 tarihinde gönderilmişti. Otopside Uygur’un kan, idrar, iç organlarında incelemeler yapıldı. Bu incelemelerde ise, alkol, uyuşturucu madde, uyarıcı madde ve kimyasal madde olup olmadığına bakıldı. Otopsi sonucunda ise, Mahmut Can Uygur’un kanında herhangi uyuşturucu, uyarıcı ve alkol maddelerine rastlanmadığı tespit edildi. Olayla ilgili açılan davanın yargılanmasının görülmesine 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
Duruşmada tutuksuz sanıklar Mert C., Gürkan T. salonda, M.E. ise SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. Duruşmada ifade veren sanık M.C., olay günü Mahmut Can Uygur ile birlikte bonzai maddesi kullandıklarını ifade ederek, “Ben daha önce bonzai maddesi kullanmamıştım. Mahmut kötüleşmişti. Uyuşturucu maddeyi kullandıktan sonra şehir merkezine doğru geldik. Arabadan M.E. indi. Daha sonra aracı kullanan G.T., arabayı babasına götüreceğim diyerek bizi su kenarına yakın bir alanda indirdi. Biz Mahmut ile çimlere uzandık. Daha sonra ben sigara içmek için oradan biraz uzaklaştım. Yalaşık 5-6 dakika sonra geri döndüğüm sırada Mahmut’un suya düştüğünü gördüm. Elbiselerimi çıkarttım. Suya girmek istedim, ancak bataklık olduğunu gördüm. İki kez suya girmeye çalıştım başarılı olamayınca polis ekiplerini aradım. Biz hep Mahmut’un sudan çıkabileceği ihtimali üzerinde durduk” dedi.
Diğer sanık G.T., ise, bonzai maddesi aldıktan sonra Mahmut’un otomobilde sigara içtiğini belirterek, savunmasına şöyle devam etti:
“Şehir merkezine geldik. Uyuşturucunun etkisindeydik. Ben eve gitmem gerektiğini söyleyerek Mahmut ve M.C.’yi Sümer Mahallesinde indirdim. Daha sonra eve gittim.”
“MAHMUT’U GÖTÜRÜN KENDİSİNE GELSİN”
Sanıklardan M.E. ise, Mahmut’un bonzai maddesi kullandıktan sonra fenalaştığını söyledi. Diğer arkadaşlarından Mahmut’u ayıltmalarını istediğini belirten M.E., “Ben otomobilden indim. O gün beni kimse aramadı. Ertesi gün Mahmut’un annesi beni aradı. ‘Dün Mahmut ile berabermişsiniz, ne oldu?’ diye sordu. Ben de uyuşturucu içtiklerini söylemedim. Ben uyuşturucu kullanmadım” dedi.
Sanıklardan şikayetçi olan Mahmut Can Uygar’ın annesi Filiz Günay ise duruşmada şunları söyledi:
“Olayın ertesi günü M.C. eve gelerek Mahmut’u sordu. Ben 18 gün boyunca sanıklarla birlikte oğlumu aradım. Beni hep yanlış yönlendirdiler.”
Mahkeme heyeti tanıkların dinlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.