Manisa’da aralarında emniyet mensubu da bulunan 193 kamu görevlisi görevden alındı. Haklarında adli soruşturma yürütülen 9 görevliden 2’si tutuklandı. Ayrıca 14 hakim ve savcı hakkında tutuklama kararı verildi. 11 hakim ve savcının gözaltına alındı.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan FETÖ/Paralel Devlet Yapısı soruşturmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Manisa’da 193 kamu görevlisinin görevden uzaklaştırıldığını söyleyen Vali Güvençer, "Millet ve devlet olarak el birliği ile bertaraf ettiğimiz terör örgütünün kalkışma teşebbüsünün hemen sonrasında bir kez daha hem ülke genelinde hem ilimiz genelinde aynı tehdidin bir daha yaşanmaması için yürütülen soruşturmalar çerçevesinde şu an 20 Temmuz 2016 saat 13.00 itibariyle ilimizde 193 kamu görevlisi hakkında adli ve idari süreç başlatılmış durumda. Bunlardan 7’si şu anda gözaltında, 2’si tutuklanmış durumda. Ayrıca Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun kararı ile görevden uzaklaştırılan ve aynı zamanda haklarında adli soruşturma da başlatılan 33 hakim ve savcıdan 11’i gözaltında, 14’ü hakkında da tutuklama kararı verilmiş durumda" dedi.
"132 emniyet görevlisi görevden alındı"
193 kamu görevlisinin dağılımları hakkında bilgilendirme yapan Vali Güvençer, "193 kamu görevlisinin dağılımına baktığımızda İl Emniyet Müdürlüğümüz bünyesinde 132 emniyet görevlisi, İl Jandarma Komutanlığımız bünyesinde 10 jandarma görevlisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 21 eğitim çalışanı, Vergi Dairesi Başkanlığımız bünyesinde 25 vergi dairesi çalışanı, 2 vali yardımcımız 3 kaymakamımız görevden uzaklaştırılmış durumda. Emniyet Müdürlüğümüzden 2 personel gözaltında adli soruşturma çerçevesinde. 2 personel tutuklanmış durumda. Jandarma Komutanlığımız bünyesinde de görevden uzaklaştırılan 10 personelden 5’i aynı zamanda adli tahkikat çerçevesinde gözaltına alınmış durumda. Gerek bu kurumlar gerekse tüm kamu kurumlarında hukuk çerçevesinde adli idari soruşturmalarımız devam edecek" diye konuştu.
"Hiç bir sebep canına kıymasına açıklama getiremez"
Vali Güvençer ayrıca, 2 gün önce görevden alınan ve dün gece yarısı intihar eden Ahmetli Kaymakamı Necmi Akman’la ilgili olarak, "Bizim gördüğümüz, paylaştığımız hiç bir maddi sebep bir insanın kendi canına kıymasına açıklama getirmez. Mutlak suretle bu kararı veren ve uygulayan kişinin ciddi psikolojik rahatsızlıklarının olması ve bu rahatsızlıkların arkasında da başa çıkamadığı çok önemli sıkıntılarının olması lazım. O sıkıntıların ne olduğu konusunda bir bilgi ve fikir sahibi değilim" diye konuştu.
8 dekan istifalarını sundu
Ayrıca edinilen bilgiye göre Yükseköğretim Kurulu’nun talebi üzerine Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin 8 dekanı da istifalarını sunduğu öğrenildi. Öte yandan Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan’ın da görevden alındığı bilgisine ulaşıldı.