Eski Başbakan Mesut Yılmaz, ’Hükümeti cebren düşürmeye iştirak’ suçundan 103 sanığın yargılandığı davada tanık olarak ifade verdi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmaya katılan eski Başbakan Mesut Yılmaz, Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar’ın 54. hükümetin istifası konusunda baskı olup olmadığını sorması üzerine, "Benim dönemimde, benim üzerimde şu veya bu yönde herhangi bir baskı söz konusu değildi" diye cevap verdi.
Sanık Avukatı Ümit Kara’nın, Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile bir sorusu üzerine ise Yılmaz, BÇG’nin varlığının hükümetleri kurulmadan önce de kamuoyunun bilgisi dahilinde olduğunu vurgulayarak, "Hükümet kurulduktan sonra Genelkurmay Başkanı ile bu konuda görüştüm. Bu kurulun çalışmasından hükümet olarak rahatsız olduğumuzu, ülkenin güvenliğinden sorumlu olan silahlı kuvvetlerin asli görevi olmayan bir konuda, bu kadar işin içine girmesinin yanlış olduğunu anlattım. Bunun ortadan kaldırılması için lağvedilmesini istedim" ifadesini kullandı.
Yılmaz, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın kendisine, BÇG’nin tamamen yasal olarak kurulduğunu, bunun çalışmalarından da Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in sorumlu olduğunu, onun yönetiminde çalışma yürütüldüğünü söylediğini vurguladı.
Karadayı ile yaptıkları görüşmenin ardından Çevik Bir ile de görüştüklerini kaydeden Yılmaz, ona da aynı görüşü aktardığını ifade etti.
MGK’nın bir süre sonra, Başbakanlık İrticayla Mücadele Takip ve Koordinasyon Kurulu kurulmasını, BÇG’nin lağvedilmesini ve görevlerini bu kurula devretmesini önerdiğini kaydeden Yılmaz, MGK’nın tavsiye kararına uygun olarak da lağvedildiğini belirtti.