Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis aracından ateş açılması sonucu hayatını kaybeden Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin mahkemeden çıkan karar, aile ve hukukçuları memnun etmedi. Anne Ayşe Kazanhan, 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan sanık için müebbet istediğini kaydetti.
Cizre’de 14 Ocak 2015’te polis zırhlı aracından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 1’i tutuklu 5 polisin yargılandığı karar duruşmasında, tutuklu Özel Harekat polisi M.N.G. 13 yıl 4 ay, tutuksuz yargılanan 3 polis ise 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkemeden çıkan karar hem aileyi hem de hukukçuları memnun etmedi.
Aile ve hukukçular, adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, “Duruşmada önce ağırlaştırılmış müebbet kararı alındı. Bu ceza daha sonra olası tahrikten dolayı nihaiyi olarak 13 yıl 4 aya indirildi. Bizim kanaatimize göre bu karar hukuki bir karar değildir. Baştan beri davayı takip ediyoruz. Dosyada ağır tahrikten bahsetmek mümkün değil ve herhangi bir tahrikte söz konusu değil. Olayın görüntülerini tüm Türkiye televizyonlardan izlemiştir. O sırada herhangi bir toplumsal olay olmadığı gibi insanlarda tahrik oluşturacak bir eylemde yoktu. Biz hukukçular olarak bu konunun takipçisi olacağız. Bundan sonraki hukuki yolları, Yargıtay yolunu da kullanacağız. Amacımız nihaiyi olarak sanık ve sanıkların hak ettiği cezaları almalarıdır” dedi.
“3 yıl sonra tahliye edilecek”
Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen de kararın adil olmadığını ve kamu vicdanını rahatlatmayacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Bize göre direkt hedef gözeterek, kasten öldürme eylemi olan Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi eylemi ne yazık ki bugün Nihat’ı öldüren polis memurunu tahrik ettiği gerekçesi ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından 13 yıl 4 ay hapis cezasına dönüştürüldü. Son KHK ve infaz yasasında yapılan değişiklikler nazara alındığında sanık polis 3 yıllık bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilecek. Bu vicdanen, ahlaken kabul edilebilir bir pozisyon değil. Karar vicdanları rahatlatmadı” diye konuştu.
“Çocuğumun elinde silah yoktu”
Verilen cezayı kabul etmediğini belirten anne Ayşe Kazanhan ise şunları söyledi:
“Ben ömür boyu hapis cezasının verilmesini istiyorum. Yaşanan olaydan sonra hepimiz deliye döndük. Onun için ben kararı ve verilen cezayı kabul etmiyorum. Çünkü çocuğum oyun alanında oyun oynuyordu. Çocuğumun elinde silah yoktu. Ama oradaki polis oğlumu öldürdü. Oğlum bir ceza işleseydi, olaya karışsaydı, elinde silah ya da elinde bomba olsaydı alıp ömür boyu hapse koysalardı. Ama oğlum hiçbir suç işlememesine rağmen vuruldu. Ben çocuğuma yetişemeden öldü. Oğlum bu cezayı hak etmiyordu.”