İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi’nde Nükleer Felaket Burada Başlıyor pankartı açtıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapisleri istenen 8 Greenpeace aktivisti, yöneltilen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle beraat etti.

Geçtiğimiz yıl 30 Nisan’da Şişli’de bir otelde düzenlenen İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi’nde "Nükleer Felaket Burada Başlıyor" yazılı pankartı açan 8 Greenpeace aktivistinin yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul 69’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına sanıklar adına avukat Deniz Bayram katıldı.

Sanıklara yöneltilen suçlamaların maddi unsurlarının gerçekleşmediğini belirten avukat Deniz Bayram, "Benzer nitelikli birçok protesto gösterilerinin ülkemizde ve dünyada yapılmış olduğunu gösteren fotoğrafları mahkemenize sunduk. Protestonun gerçekleştiği bir etkinlikte müvekkillerim protesto haklarını kullanmışlardır. Herhangi bir zarar vermemişlerdir. Beraatlerini talep ederiz" diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklara yöneltilen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması ve suçun maddi unsurlarının oluşmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine hükmetti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 2‘si yabancı uyruklu 8 sanığın "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma" suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu. İddianamede sanıkların zirvenin yapılmasından bir gün önce otele yerleştikleri ve üyesi oldukları grup adına otelde kaldıkları odalarından pankart açarak kanunsuz gösteri yaptıkları iddia ediliyordu.