Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada söz alan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, "Kayıtların silinmesini isteyenler masum ben suçlu ilan edildim" diyerek hakkındaki suçlamaları reddetti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulundu. Duruşmada söz alan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, 2 yıldır haksız hukuksuz davalarda yargılandığını belirterek, "Bu suçlamaların en insafsızı olan davaya konu suçlamadır" dedi.
Görev yapmadığı yerden de sorumlu tutulduğunu iddia eden Akyürek, "Görev yoksa yetkiniz de yoktur. Yetkiniz yoksa sorumluluğunuz da olamaz. İstihbari bilgileri İstanbul Emniyeti’ne bildirdim. Cinayetin işlendiği yerdekilerin yargılanmamasını takdirinize bırakıyorum. İşlem yapan ben sorumlu tutuluyorken, işlem yapmayanların sorumlu tutulmamalarını anlamıyorum. Cinayet sonrasında yaptığım bildirimlerin kayıtlarının silinmesini isteyenler masum ilan edilirken, kayıtları silmeyen ben suçlu ilan edildim" diye konuştu.
"BU İDDİANAMENİN AMACI GERÇEKLİĞİ ORTAYA ÇIKARMAK DEĞİL SUÇLULARI GİZLEMEKTİR"
Duruşmada daha sonra söz alarak tahliye talebinde bulunan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, "Hakkımda devam eden 8 davadan 4’ününde tutukluyum. Savunma hakkımı kullanamıyorum. Yargılandığım davalar arasında en önemlisi Dink davası. Bu iddianamenin amacı gerçekliği ortaya çıkarmak değil suçluları gizlemektir. Ermeni ve azınlık vatandaşlarımıza yönelik tehdidin gerçek boyutlara ulaşacak Türkiye’nin oluşturulmasına zemin hazırlamaktır. Öyle de olmuştur zaten. Kendi ilinde Hrant Dink’e karşı tehditle ayan beyan açıkken öldürüleceği bilgisi Trabzon’dan oraya gitmiş, bu korumayı gerektirir. İstanbul hiçbir çalışma yapmamış" şeklinde konuştu.
Görevi sırasında hassasiyetle çalıştığını ifade eden Yılmazer, "Devletin hiçbir kurumunda benim gösterdiğim hassasiyeti gösteren hiçbir Allah’ın kulu yoktur. C5 diye bir büro yeni kurulmamıştır C2 bürosunun isminin değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır" dedi.
Tutuklu sanıkların tahliye talebinde bulunmasının ardından mahkeme, reddi hakim taleplerini ve tahliye taleplerini değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.