Kalkan balığı avlamak amacıyla İstanbul’dan denize açılarak Romanya karasularına kadar açılan ve Romanya Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alınan Kandıralı balıkçıların köyünde bekleyiş devam ediyor. Köylüler ise bu durumun sürekli hale geldiğini ifade ederek, artık alıştıklarını söylüyor.
Kandıra’dan İstanbul’a giderek arkadaşlarıyla birlikte Kalkan balığı avlamak için denize açılan Mustafa Yalçın ve Taner Demirtaş, yanlarındaki 7 kişi ile birlikte Romanya karasularını ihlal ettikleri iddiasıyla Romanya Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. Balıkçıların gözaltına alınmasının ardından Romanya’daki Türk konsolosluğu da devreye girmiş ve balıkçıların ailelerine ulaşmalarında rol oynamıştı. Teknelerine ve telefonlarına el konulan balıkçıların Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Bağırganlı köyünde sakin bir bekleyiş hakim.
KÖYLÜLER ALIŞMIŞ
Balıkçılık ile geçinilen köyde, köylüler bu tür olayların sürekli yaşanıyor olmasından dolayı duruma alışmış.
İstanbul’dan denize açılan Kandıralı balıkçıların telefonla ailelerine ulaştıkları ve durumlarının iyi olduğunu söyledikleri öğrenilirken, balıkçıların aileleri ise gazetecilere açıklama yapmaktan kaçındı. Balıkçıların komşusu olan Cengiz Tuncay ise, “Balıkçıları tanıyorum. Biri Mustafa Yalçın, biri de Taner Demirtaş, ikisi de komşumuz. Bunlar herhalde yasak bölgeye girdi. Romanya’nın yasak bölgesine girmişler. Bu şartlar altında, artık geçiyorlar mıydı, avlanıyorlar mıydı onu bilmiyorum. Geçerken de yakalanmış olabilirler. Büyük ihtimalle balık amaçlı gitmişlerdir. Çok sık gitmiyorlardı, yasak olduğundan beri. Romanya ve Rusya karasularında kalkan balığını yakalamayı yasakladı. Mesela Rusya yarıya sahiplendi. Romanya ise 24 mildi, şimdi mil sayısını genişleterek, yukarı çıkarttı. Yani yasak bölgelerine girdiler” dediler.
Gözaltına alınan balıkçıların önümüzdeki günlerde serbest bırakılması bekleniyor.