Ekvator’dan Türkiye’ye Almanya aktarmalı olarak gelen bir gönderide kokain tespit eden gümrük ekipleri uluslararası sevkiyatın peşine düştü. Satranç tahtaları içine yerleştirilen uyuşturucunun yurt dışından Türkiye’ye getirilerek dağıtılmasından şüphelenilmesi üzerine, Alman Gümrük Soruşturma Birimi (ZKA) ile Türk Gümrükleri olayı birlikte takibe aldılar.
Kontrollü teslimatın yapılabilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığından izin alındı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaçakçılıkla mücadele birimleri ivedilikle operasyon hazırlıklarına başladı. Suçluların belirlenmesi amacıyla koordineli olarak eşyanın nakline izin verildi. Alınan karar doğrultusunda İstanbul ilinde gerçekleşen operasyon Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü personelinin de katılımı ile İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince sürdürüldü.
Uyuşturucunun taşındığı koli Alman Gümrük İrtibat Görevlisi tarafından olağan kargo eşyası gibi İstanbul’a getirildi. Gönderi Türk Gümrük personelince apronda teslim alınarak gizli gözetim altında tutuldu. Bu sırada şüphe uyandırılmadan rutin işlemlere devam edildi. İşlemlerin gizlilik içinde tamamlanması amacıyla söz konusu gönderi, kargo firmasının rezerve odasına alındı. Bu aşamada gönderi narkotik dedektör köpekle kontrole tabi tutuldu. Dedektör köpeğin tepki vermesi üzerine kargo sonradan anlaşılmayacak biçimde açıldı. Satranç tahtalarının içlerine yerleştirilmiş siyah renkli madde test kiti ile kontrole tabi tutuldu ve test kiti kokain uyarısı verdi. Bunun üzerine alıcı veya alıcılara ulaşılması amacıyla gönderi ilk haline getirilerek gözetim altında tutulmaya devam edildi.
Alıcının tespit edilmesi amacıyla operasyona sekiz gün boyunca devam edildi. Aynı zamanda elektronik ortamda yürütülen gümrük ve kargo işlemlerinin de rutin şekilde devam edilmesi sağlandı. Bir yandan gümrük sistemleri üzerinden alıcının işlemlerini tamamlaması beklenirken bir yandan da alıcının elektronik ortamdaki izleri adım adım takip edildi.
İthalat kapsamında gelen kargonun sahibi sekizinci günün sonunda işlemlerin tamamlanması için başvuruda bulundu. İlgili müşavirlik firması ise alıcı adına gümrük işlemlerini tamamlayarak, gönderiyi teslim aldı. Aracı firmaya yapılan teslimata müdahale etmeyen ekipler, bu sefer asıl alıcı veya alıcıların müşavirlik firmasına gelerek kargoyu teslim almasını bekledi. Daha sonra iki kişinin fiilen gönderiyi teslim alması üzerine olay yerinde suçüstü yapıldı.
Konuyla ilgili olarak şüpheli 4 kişi gözaltına alındı. Adli makamlara sevk edilen şahıslardan 3’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. El konulan kokainin yaklaşık 14 kg ağırlığında ve 2 milyon 400 bin TL değerinde olduğu belirlendi.
Kaçakçılık yönteminin niteliği doğrultusunda araştırmalarını sürdüren ekipler konuyla bağlantılı olabilecek diğer şahıslara da ulaşmaya yönelik geniş çaplı bir soruşturma başlattı.