Sinop’ta Barış ve Demokrasi Platformu üyesi 17 kişi, savcılık talimatıyla polis tarafından gözaltına alındı.
Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın 12 Mayıs tarihinde Ayancık ve Sinop’ta vermesi planlanın konferansın iptaline yol açan olaylara karıştığı ileri sürülen 19 kişiden 17’si, başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. 2 kişiye ise adreslerinde ulaşılamadı. CMK 91 maddesi gereğince ’2911 sayılı Yasa’ya muhalefet’ suçlamasıyla gözaltına alınan şahısların emniyetteki ifadeleri sürüyor.
Savcılık talimatıyla gerçekleştirilen gözaltıların ardından emniyete getirilen şahısların yakınları, Sinop İl Emniyet Müdürlüğü binası önünde toplandı. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ile CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan da emniyete gelerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra dışarıda bekleyen kalabalıkla görüşen Karadeniz, herkesi sağduyulu davranmaya çağırdı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karadeniz, "Arkadaşlarımız ifadeleri alınmak üzere emniyete getirdiler. Burada arkadaşlarımız Sinop’un yerli insanları. Sadece demokratik haklarını kullandılar. Sinop’ta hiçbir şey yokken sanki kamuoyunda infial varmış gibi bir algı oluşturuluyor. Bu arkadaşlarımız Sinop’un yerli insanları. Savcılığa ifadeye çağrılsalardı, bu arkadaşlarımız kendini bilen arkadaşlar, kendileri sabah ifadeye geleceklerdi. Bizim itirazımız buna. Sinop halkının bu konuda sakin olmasında fayda var" dedi.
12 Mayıs 2016 günü Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın bazı sivil toplum kuruluşlarının davetlisi olarak geldiği Sinop’ta vereceği ’Bu Zamanın Sabrı’ adlı konferans, Barış ve Demokrasi Platformu üyelerinin gerçekleştirdiği eylemler ve çıkan olayların ardından iptal edilmişti. Göstericilerle polis arasında arbede yaşanmış, polis barikatlarını aşan eylemciler, konferansın yapılacağı spor salonunun tüm kapılarını kapatarak konferansa engel olmuştu.