Sinop’ta Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın vermesi planlanan konferansı protesto eden eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İHH ortaklığıyla Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın Sinop ve Ayancık ilçelerinde vereceği konferans gösteriler nedeniyle iptal edildi. Sinop’ta planlanan konferans öncesi Barış ve Demokrasi Platformu üyeleri tarafından Uğur Mumcu Meydanında protesto açıklaması yapıldı. Gösteriler basın açıklamasını tamamlamaları ardından konferansın yapılacağı Atatürk Spor Salonu’na doğru yürüyüşe geçti. Halk Eğitim Merkezi istikametinden spor salonuna doğru slogan atarak yürümeye devam eden göstericiler Atatürk Spor Salonu yakınında polis tarafından oluşturulan barikatı yıkarak polisle karşı karşıya geldi. Bu sırada göstericilerle polis arasında uzun süre arbede yaşandı. Polis barikatını aşan eylemciler spor salonunun tüm kapılarını kapatarak burada slogan atmaya başladı. Olayların sürmesi ardından İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, kalabalığa konferansın iptal edildiğini duyurdu. Ancak göstericiler dağılmayı reddederek, slogan atmaya ve türkü söylemeye devam etti. Konferansı dinlemek için daha önce salona giren bazı vatandaşlar, salonda mahsur kaldı.
Konferansın yapılacağı salonu girmek isteyen bazı vatandaşlarla eylemciler arasında da kimi zaman gergin anlar yaşandı. Salona girmek isteyenleri eylemciler, alana sokmadı. Ayrıca konferansı izlemek isteyen bir grup gençte spor salonunun arka sokağında slogan atarak salona yürüşe geçmek istedi. Grup içerisindeki bazı eğitimciler STK temsilcileri gençleri uzun süre sakinleştirmeye çalıştı. Nurettin Yıldız’ı dinlemeye gelen gençler, tekbirlerle karşı gruba tezahüratta bulunmaları ardından toplu olarak dua okuyarak olay yerinden dağıldı.
Sinop ve Ayancık ilçesindeki iki ayrı konferansı protestolar nedeniyle yetkililerce iptal edilen İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız, Sinop’a tekrar geleceğini söyledi. Yıldız; "Şahsımız açısından üzücü ve esef verici olarak görmüyorum. Genç kardeşlerimizle buluşacaktık. Burada buluşmak nasip değilmiş. Rabbimden bizim ve dinleyecek genç kardeşlerimiz açısından da niyetlerimizi kabul buyursun. İnşallah bürokraside ki hantallık ve idarecilerin, bilhassa valilik ve kaymakamlığın yanlışlarını ve ihmallerini düzelttikten sonra inşallah ilk fırsatta Sinop’a geleceğiz. Gerekirse köy köy Sinop’u doyacağız. Yılmadık, hiç bir zaman yılmayı düşünmüyoruz. Kardeşlerimize zarar gelmesin, niyeti kötü olanlar yanlış bir iş yapmasın, biz vesile olmayalım diye meseleyi uzatmadan geri dönüyoruz. Köy köy dolaşmak üzere geri döneceğiz" dedi.
İHH Sinop Temsilcisi Sefa Yalın da yaptığı açıklamada yetkilileri suçladı.
Çıkan olayların ardından program iptal edildi.